В края на лятото Китай на практика спря износа на

...
В края на лятото Китай на практика спря износа на
Коментари Харесай

Галий, германий, а сега и графит: Китай малко по малко ограничава износа на ценни ресурси. Защо Китай прави това?

В края на лятото Китай на процедура спря износа на метали като галий и германий, които са от значително значение за разнообразни промишлености. Те не са доста редки, а залежи на тези метали има и в други страни. Но през миналите няколко десетилетия Китай съумя да затвори логистиката за себе си. Съответно купувачите на галий и германий в този момент би трябвало да възстановят веригите за доставки, а това не е бърз развой.

Сега Китай предприе нови рестриктивни ограничения – страната лимитира износа на графит. Според китайски представители доставките не са спрени, а експортьорите просто се нуждаят от специфичен лиценз. Същото обаче бе казано и във връзка с галия и германия. В последна сметка съвсем никой не получи лиценз. Ситуацията е огледална на американските наказания, в границите на които фирмите от Съединени американски щати би трябвало да получат специфичен лиценз, с цел да могат да създадат какъвто и да било износ в Китай.

Какво се е случило с графита?

Според Reuters на 20-ти октомври Китай е оповестил въвеждането на лицензии за експорт на някои артикули въз основата на графит. Става въпрос за всякаква форма на графита и неговите производни. Графитът е нужен най-много за производството на акумулатори за електрическите автомобили. Китай е най-големият експортьор с дял от към 67% от пазара. Всяка батерия за електрически автомобил съдържа от 50 до 100 кг графит, който се употребява за основаване на аноди.

Доскоро главният консуматор на графит бе стоманодобивната индустрия. Тя остава един от главните реципиенти на това вещество. В природата, апропо, графитът е минерал от класа на самородните детайли, една от алотропните модификации на въглерода. Но неотдавна Китай мина към синтетичен графит, заявявайки, че естествените залежи ще спрат да се експлоатират толкоз интензивно.

През първите девет месеца на 2023 година Китай е изнесъл 424 706 тона синтетичен графит. Европейските страни и Съединени американски щати също започнаха да го синтезират. Но към този момент точно Китай е най-големият снабдител, както бе упоменато нагоре.

Засега всичко остава както досега, защото рестриктивните мерки ще влязат в действие от 1 декември 2023 година Може би някои индустрии/предприятия от други страни ще имат време преди тази дата да преструктурират своите вериги за доставки. Но това въпреки всичко е един доста муден развой, тъй че е малко евентуално всички да съумеят.

Освен Китай, Мозамбик, Мадагаскар и Бразилия също правят доставки на графит. Австралия и Съединените щати също го доставят. Но към 90% от графита идва от Китай и се употребява за изработката на аноди за акумулатори за електрически автомобили и други типове батерии.

Между другото, акциите на китайските производители на електрически автомобили и акумулатори нарастнаха по-късно изказване на китайското държавно управление.

За какво му е на Китай да прави всичко това?

Истината е, че Китай точно по този метод реагира на глобите на Съединени американски щати и Европейски Съюз, изразяващи се в ограничавания на доставките на модерни електронни чипове, съоръжение за производството на чипове, графични адаптери и цяла гама от технологии за Китай. Много китайски компании бяха наранени от глобите, което оказа голямо въздействие върху активността им – някои от тях претърпяха загуби за милиарди долари, тъй че китайското държавно управление трябваше, и поддържа предприятията.

Южнокорейските компании са мощно подвластни от доставките на този тип графит и ще би трябвало доста бързо да намерят сурогат. Те не могат да създадат нищо, или могат да намерят различни снабдители, като да вземем за пример Съединени американски щати, Австралия и други страни. Или предприятията просто ще спрат, до момента в който не подпишат контракти с други сътрудници.

Проблеми ще зародят и в Япония. Ръководителят на държавното управление на страната Хироказу Мацуно съобщи в петък, че страната има намерение публично да запита Китай за детайлностите по новите ограничавания и „ ще предприеме съответните стъпки “, в случай че те нарушават разпоредбите на Световната комерсиална организация.

Между другото, някои специалисти считат, че ограничаването на доставките на графит няма да провокира особени проблеми. Но нещата може да се окажат напълно разнообразни. Така да вземем за пример ограничението на доставките на галий и германий докара до бързо увеличение на цената на тези метали на пазара.

Сега обаче веригите за доставка на тези метали последователно се преструктурират. Пазарът ще реагира по същия метод на ограничението на доставките на графит. Така че Китай може да се „ простреля в крайници “, защото пазарният дял на страната може доста да намалее и тогава Китай ще бъде в ролята на губещ. Но по какъв начин ще бъде в реалност – времето ще покаже.

Има и друга опасност – литият

Китай господства и в добива и преработката на литий. Значението на КНР като промишлен център за преправка на литиеви първични материали и произвеждане на акумулатори последователно нараства. Според специалисти размерът на пазара, който принадлежи на Китай, напълно скоро ще доближи 80% от международния размер. Така да вземем за пример шест от десетте най-големи производители на акумулатори в света се намират в Китай. Една от тези компании, CATL, създава три от всеки 10 акумулатори, доставяни в международен мащаб.

Китай към този момент разполага с няколко гигафабрики за преправка на първични материали и произвеждане на акумулатори. Изграждането на уреди с сходни размери лишава няколко години и стотици милиони долари. Следователно, в случай че Съединени американски щати или Европейски Съюз желаят да основат сходни уреди, ще би трябвало да чакат доста години – а Китай не стои на едно място, а развива своето вътрешно произвеждане.

Освен това китайските компании са съсобственици на фирмите за рандеман на литий в другите страни, в това число Австралия, Конго, Боливия, Чили и Аржентина. Така че, в случай че желаят, тези компании могат да изпратят своя запас в Китай, затваряйки достъпа до него за другите страни.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР