В качеството си на председател на Съвета на Европейския съюз

...
В качеството си на председател на Съвета на Европейския съюз
Коментари Харесай

Янез Подобник: Македония е многообещаващ кандидат за ЕС, България трябва да я подкрепя

В качеството си на ръководител на Съвета на Европейския съюз България би трябвало да даде нов подтик на евроинтеграцията на Западните Балкани. Това съобщи в изявление за БГНЕС Янез Подобник, някогашен ръководител на словенския парламент и министър, а сега влиятелен политически съветник по интернационалните въпроси.

„ Много съм удовлетворен, че един от целите на българското председателство на Европейски Съюз са Западните Балкани и тяхната европейска вероятност. Тази концепция е доста позитивна “, сподели той. „ България би трябвало да стимулира и да даде нов подтик, до момента в който е отпред на председателството на Европейски Съюз и да подкрепи напредването на тези страни към Европейски Съюз “, акцентира Подобник.
Спирайки се на напредъка на обособените страни от Западните Балкани и техния прогрес по пътя им към Европейски Съюз, той означи: „ Зная, че Сърбия е кандидатка и там се работи доста по въпроса, само че тя би трябвало да извърши всички условия за участие. Същата е обстановката и в Албания “.

Янез Подобник е безапелационен, че Сърбия би трябвало да извърши всички критерии, в случай че желае да се причисли към огромното европейско семейство, в това число и да почита правата на малцинствата. „ Един от отворените въпроси в българо-сръбските връзки е за националното малцинство. Едно от главните условия за еврочленство е всяка страна да зачита правата на всяко малцинство в своята страна. Аз съм словенец и ние сме доста чувствителни по този въпрос и ви разбирам добре. Например, ние имаме малцинства в Австрия и Словения. Белград би трябвало да извърши всички условия за съблюдаване на правата на малцинствата, в това число и за българското малцинство в Сърбия “, безапелационен е някогашният ръководител на словенският парламент.

Според него обстановката в Република Македония е доста обещаваща.

„ Новото държавно управление откри доста положителни връзки и съдействие с България. Подкрепям това решение. Сигурен съм, че като членка на Европейски Съюз България ще поддържа напъните на Македония за участие в общността “, съобщи Янез Подобник.
Бившият ръководител на словенския парламент счита, че основното предизвикателство пред Балканите, изключително пред района на Западните Балкани, е по какъв начин да ускори съдействието си в региона на енергетиката, превоза, стопанската система, с цел да стане район на мира и съдействието, а не район на спорове и земетресения.

„ И тъкмо тук виждам основната роля на България като страна отпред на Европейски Съюз – да стимулира и поддържа тези страни паралелно със Словения, Хърватия, Унгария и Австрия “, добави Подобник.
Той дефинира връзките сред България и Словения като доста положителни. „ Според мен откриването на посолството ни в София закъсня, само че в никакъв случай не е прекомерно късно. Решението за отваряне на наша дипломатическа задача тук е доста подходящо “, сподели Подобник

Според него бизнес съдействието сред двете страни е доста положително, само че съществуват доста благоприятни условия за подсилване на деловите връзки. „ Надявам се, че доста словенски дребни и междинни предприятия ще дойдат в България, ще отворят свои филиали и ще стартират да си сътрудничат с българските си сътрудници “, съобщи словенският политик.
Подобни вижда и доста благоприятни условия за съдействие в областта на образованието. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР