Тайван обръща голямо внимание на . Това съобщиха от външното

...
Тайван обръща голямо внимание на . Това съобщиха от външното
Коментари Харесай

Тайван с тревога следи сближаването на Ватикана с Китай

Тайван обръща огромно внимание на . Това оповестиха от външното министерство на острова, осведоми " Ройтерс ".

Ведомството акцентира, че Китай " неведнъж е нарушил " за назначението на епископи.

Ватиканът, който има единствено публични дипломатически връзки с Тайван, би желал да разкрие непрекъснат офис в Китай, което съгласно ватиканския държавен секретар Пиетро Паролин би било огромно усъвършенстване на дипломатическите връзки.

Ватиканът е една от страните, които поддържат публични дипломатически връзки с Тайван, а Тайпе с терзание следи по какъв начин папа Франциск се пробва да усъвършенства връзките си с Пекин.

В отговор на изказването на Паролин външното министерство на Тайван уточни, че продължава да предизвиква съдействието с Ватикана и Католическата черква в области като филантропичната помощ и взаимно пази главните полезности на религиозната независимост.
 Ватиканът протяга ръка към Китай
Ватиканът протяга ръка към Китай

Светият трон желае да разкрие собствен непрекъснат офис в комунистическата страна

" Разбираме, че Светият трон се надява да насърчи свободата на вярата и правата на китайските католици и обществено е изразил желанието си да изпрати представители в Китай доста пъти ", се отбелязва в изказване.

Откакто се организира първият китайски синод през 1924 година, Китай " натисна религиозната независимост " и " неведнъж нарушава " съглашението от 2018 година за назначение на епископи, добави министерството,.

Министерството прикани всички страни да работят дружно, с цел да накарат Китай да спре своите " нарушавания на религиозната независимост и главните човешки права ".

Заместник-министърът на околната среда на Тайван Ши Уен-чен управлява делегация на семинар във Ватикана за изменението на климата този месец и се срещна с папа Франциск, демонстрирайки дълбокото другарство сред Тайван и Ватикана, акцентират още от ведомството.
 Католическата черква в Китай се врече във честност към Партията след договорката с Ватикана
Католическата черква в Китай се врече във честност към Партията след договорката с Ватикана

В Китай има към 12 милиона католици

Освен това показват, че Ватиканът е изпратил своя дипломат във Филипините Чарлз Джон Браун на встъпването в служба на президента на Тайван Лай Чинг-те в понеделник.

" Надяваме се, че ще получим вашата поддръжка " , обърна се напускащият президент Цай Инуън към Браун по време на среща в президентския кабинет малко преди събитието.

" Светият отец ви изпраща своите топли поздрави ", отговори на собствен ред Браун.

Китай твърди, че Тайван е една от неговите провинции и няма право на междудържавни връзки - позиция, която Тайпе отхвърля.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР