Според социолога Димитър Ганев сглобката“ може да се окаже невъзможна

...
Според социолога Димитър Ганев сглобката“ може да се окаже невъзможна
Коментари Харесай

Расте дистанцията между ГЕРБ и ПП-ДБ

Според социолога Димитър Ганев „ сглобката “ може да се окаже невъзможна след изборите, в случай че „ смяната “ напълно олекне електорално

Над 10 % е към този момент дистанцията сред ГЕРБ и ПП-ДБ. Това демонстрират резултатът от изследване на социологическа организация „ Тренд ”, направено по поръчка на „ 24 часа " в интервала сред 11 и 18 май 2024 година посредством директно полустандартизирано изявление " лице в лице " с таблет измежду 1003 души на възраст 18+. В „ Здравей, България “ по Нова телевизия обаче социологът  Димитър Ганев изясни, че разликата сред двете политически сили се дължи на сериозният спад в поддръжката за хората на Асен Василев, Кирил Петков и Христо Иванов, до момента в който съперниците им от ГЕРБ-СДС резервират равнищата си на поддръжка от две години и половина.

Възможна е обаче драма в изборния ден. До последно няма да е ясно коя ще е втората, третата и четвъртата политическа мощ, защото разликата сред ПП-ДБ, Държавно стопанско предприятие и „ Възраждане “ е по-малка от статистическата неточност, която е почти ±3%.

Според изследването на „ Тренд “, в случай че изборите са през днешния ден, за партията на Бойко Борисов за националния парламент биха дали своят вот 26,1 на 100 от гласоподавателите, за ПП-ДБ - 15.4%, за Движение за права и свободи - 14.9% и за „ Възраждане “ - 14.8%. Българска социалистическа партия пък задържа пета позиция с 8.5% от гласуващите, следвана от „ ИТН “ с 5.5%.

Под бариерата за парламентарно посланичество остават Солидарна България (2.4%), Синя България (1.8%), Левицата (1.4%), Български напредък (1.2%) и Вътрешна македонска революционна организация (1.1%). Опцията „ Не поддържам никого “ събира малко над 5%, само че резултатът не взе участие в разпределението.

Очаква се малко по-силен резултат на европейските избори за обединението ПП-ДБ (16.1%) и Възраждане (15.1%). 

" Възраждане може да стане втора политическа мощ. Не съм сигурен, че при подобен резултат, ще има коалиция сред ГЕРБ и ПП-ДБ ", съобщи Ганев. 

Социологът от организация " Тренд " Евелина Славков пък разяснява в „ Тази заран “ по бТВ, че електоратът на „ смяната “ се топи поради свадите. Според нея хората от тази коалиция, която се появи на политическата сцена с изказванието, че са разнообразни, че не са корумпирани, в този момент търпят доста удари и от това губят поддръжка. Тя обаче посочи, че компроматите са нож с две остриета и могат както да демобилизират, по този начин от един миг да предизвикат повече хора да гласоподават. 

„ 48% от хората показват, че ще излязат да гласоподават. Това са към 2 500 000 - 2 700 000 души. Няма особена изненада спрямо последното проучване на тренд и по отношение на последните избори през април предходната година “, добави тя. 

„ Няма нещо ново огромно, което да предизвика хората да отидат да гласоподават “, посочи социоложката.

„ Парламентарните избори въздействат на европейските избори в подтекста на повишение на изборната интензивност. Имахме съмнения, че в случай че изборите не бяха 2 в 1, вероятността да бъдем под 2 милиона души във връзка с Европейските избори, е напълно действителна “, изясни Славкова.

По думите ѝ към 20% от гласоподавателите вземат решение дали да гласоподават и за кого в последната една седмица, а политическите партии, към този момент изтощени от тези шести избори - и от финансова позиция, концентрират акцията си през последните две седмици.

" Вижда се едно отлепване от страна на ГЕРБ от втората политическа мощ - която и да е тя, и това се дължи не толкоз на мощна готовност. Големият въпрос е коя ще бъде втората политическа мощ ", съобщи социоложката. 

 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР