В първата половина от кампанията не се регистрира структурна промяна

...
В първата половина от кампанията не се регистрира структурна промяна
Коментари Харесай

Тренд: Три партии се борят за второто място

В първата половина от акцията не се записва структурна смяна в електоралните настройки на българите. ГЕРБ разполага с преднина от малко над 10% сред гласуващите. Следва група от 3 обединения, които са с съвсем подобен резултат – ПП-ДБ (15,4%), Движение за права и свободи (14,9%) и " Възраждане " (14,8%).
Това демонстрират настоящите данни на организация " Тренд ", огласени в сряда. Изследването е национално представително и е по поръчка на „ 24 часа ", отдадено на електоралните настройки на българите. То е осъществено в интервала сред 11 и 18 май 2024 година посредством директно полустандартизирано изявление " лице в лице " с таблет измежду 1003 души на възраст 18+.   Източник " Тренд "
В акцията ще бъде решено по какъв начин ще се подредят политическите сили за второто, третото и четвъртото място, означават от " Тренд ". Българска социалистическа партия задържа пета позиция с 8,5% от гласуващите, следвана от „ ИТН “ с 5,5%.

Под бариерата за парламентарно посланичество все още остават " Солидарна България " (2,4%), " Синя България " (1,8%), " Левицата " (1,4%), " Български напредък " (1,2%) и Вътрешна македонска революционна организация (1,1%).
Избирателната интензивност
Избирателната интензивност ще е сходна с тази на последните парламентарни избори. Приблизително се чакат сред 2 милиона и половина и 2 милиона и 700 хиляди гласоподаватели пред урните на 9 юни. За изборите за Европейски парламент декларираната интензивност е с 3% по-ниска.

Опцията „ Не поддържам никого “ събира малко над 5%, само че резултатът не взе участие в разпределението.
Евроизборите
Няма сериозна разлика в желанията на българите сред изборите за народен и европейски парламент. Очаква се малко по-силен резултат на европейските избори за обединението ПП-ДБ (16,1%) и Възраждане (15,1%). За Българска социалистическа партия резултатът за евролистата ще бъде по-слаб спрямо националния избор.
 Източник " Тренд "
Заради дребните разлики в процентите на втория, третия и четвъртия в подредбата и заради опцията на парламентарните избори да се гласоподава и в страни отвън Европейски съюз, подреждането на обединенията на парламентарните и европейските избори може да бъде друго, прецизират от " Тренд ".
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР