Протестиращи и хиляда подкрепления на френската полиция играеха игра на

...
Протестиращи и хиляда подкрепления на френската полиция играеха игра на
Коментари Харесай

Полицията разчиства барикадите в Нова Каледония преди визитата на Макрон

Протестиращи и хиляда подкрепления на френската полиция играеха " игра на котка и мишка " в Нова Каледония, преди идването на френския президент Еманюел Макрон след най-тежките вълнения от 40 години на френската територия, предава " Ройтерс ".

Върховният комисар на Франция сподели, че Макрон ще бъде съпроводен от министри на защитата и вътрешните работи за диалозите в четвъртък, а към 100 членове на GIGN и елитна тактическа група за реагиране са били ситуирани в Нова Каледония.

Повече от 1000 чиновници на силите за сигурност от Франция бяха на място, към 90 барикади бяха разчистени от пътищата и нощта беше по-спокойна макар двата пожара в Нумеа, сподели висшата комисия в сряда. Около 20 ареста бяха осъществени през вчерашния ден, като 280 протестиращи бяха задържани през последната седмица.

Джими Науна от Фронта за национално избавление на канаците и социалистите (FLNKS) на Нова Каледония сподели, че подкрепящата независимостта политическа партия е призовала протестиращите да отстранен блокадите по пътищата, които лимитират придвижването и доставката на храна в столицата Нумеа, само че те не престават да се появяват през нощта.

" Полицейските сили обикалят, разчиствайки тези барикади, само че младежите незабавно по-късно ги слагат още веднъж , тъй че това е съвсем игра на котка и мишка. Ще забележим какво ще се случи, когато Макрон пристигна тук ", сподели той в изявление за Ройтерс.

FLNKS, партията на президента на държавното управление на Нова Каледония Луис Мапу, желае Париж да анулира, която провокира вълнения преди седмица, при които починаха шестима. Някои водачи се опасяват, че смяната ще размие вота на локалните канаки, които съставляват 40% от популацията.
 Протестиращи блокират пътищата в Нова Каледония
Протестиращи блокират пътищата в Нова Каледония

Пътните блокади затрудняват доставките на храна по магазините в няколко региона

" Очакваме, в случай че той пътува до Канаки, той да направи мощно изказване, че отдръпва този избирателен законопроект, само че в случай че той идва тук просто като провокация, това може просто да се окаже неприятно ", сподели Науна, употребявайки локалното име на острова.

Макрон ще се срещне с определени длъжностни лица и локални представители в четвъртък за ден на диалози, фокусирани върху политиката и реконструкцията на острова, споделиха неговите сътрудници.

Островът е на повече от 16 000 км от континентална Франция и на към 1500 км източно от Австралия.

Над 100 задгранични туристи бяха евакуирани с чартърни полети на държавното управление на Австралия и Нова Зеландия във вторник, защото летището на Нова Каледония остава затворено за търговски полети. Държавният департамент на Съединени американски щати заяви, че един американски жител е измежду евакуираните в Бризбейн.

Австралийският министър за Тихия океан Пат Конрой сподели, че 84 австралийци са били евакуирани , а още 200 австралийци, които желаят да изоставен, остават в Нова Каледония.

Френското държавно управление провежда до Австралия в сряда, сподели той. Австралийските дипломати " работят доста интензивно, с цел да подсигуряват, че допустимо най-вече австралийци са на тези полети ", добави той.

Франция анексира Нова Каледония през 1853 година и дава на колонията статут на отвъдморска територия през 1946 година Нова Каледония е номер 3 в света по рандеман на никел, само че секторът е в рецесия и всеки пети гражданин живее под прага на бедността.
 Еманюел Макрон отива в Нова Каледония поради размириците на острова
Еманюел Макрон отива в Нова Каледония поради размириците на острова

Нашият приоритет е връщането към успокоение и ред, съобщи представителят на френското правителство
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР