В днешния епизод основна тема ще бъде песента Killer Queen“

...
В днешния епизод основна тема ще бъде песента Killer Queen“
Коментари Харесай

Музикална история еп. 34: „Killer Queen“ на „Queen“

В днешния епизод съществена тематика ще бъде песента „ Killer Queen “ от 1974 година на английската рок група „ Queen “.

През 1974 година „ Queen “ („ Куин “) е към този момент група с история и два албума зад тила си. Дотогава момчетата имат непълен триумф в родната Англия, само че по света не са толкоз известни. След като на 11 май изнасят шоу в Ню Йорк, те прекъсват първото си американско турне, защото китаристът Brian May (Брайън Мей) се усеща зле. Оказва се, че е болен от хепатит и незабавно го настаняват в болница. Останалите се връщат във Англия и краткотрайно се настаняват в Монмутшир, Уелс, за отмора в студийния комплекс „ Рокфийлд “. В него има и жилищна част. Междувременно Брайън се лекува от хепатита.

Но таман когато се възвръща, се утежнява още веднъж и му се постанова интервенция на язва в стомаха. Останалите трима работят по новия албум. В един юнски ден вокалистът Freddie Mercury (Фреди Меркюри) написва текст. Това е нехарактерно за него. Обикновено той написа първо музиката. Но и тя не закъснява доста и момчетата записват парчето. Брайън си спомня по какъв начин лежи безпомощно в изолираност. Телесното изтощение и непрестанните остри стомашни болки толкоз го отчайват, че стартира да си мисли, че в никакъв случай няма да може да свири, а групата ще си откри нов китарист. Но тримата го навестяват в болничното заведение и му пускат записа на „ Killer Queen “, като му споделят, че го чакат да се върне и да си запише китарните елементи. Съхранено е демо на първата версия на „ Killer Queen “ от 14 юли, в която записаните вокални и китарни партии са доста по-малко, в сравнение с в крайния вид. Записът е осъществен в „ The Quadrangle “ в „ Rockfield Studios “.

Щом Брайън оздравява, групата в цялостен състав довършва записите на тази и още песни в „ Trident Studios “ в Лондон. Точната дата на довеждане докрай на „ Killer Queen “ не е известна, само че се знае, че е през август. В песента с изключение на вокалист, Фреди свири на пиано и роял и записва част от беквокалите. Негово е и началното щракане с пръсти, което е едно от най-популярните в музиката. Брайън Мей свири на електрическата китара и също способства с беквокали, както прави и Roger Taylor (Роджър Тейлър), който поема ударните. На баскитарата е John Deacon (Джон Дийкън). Това е класическият състав на групата, с който тя просъществува двайсет години.

Фреди Меркюри споделя за песента още в годината на нейното стартиране пред „ New Musical Express “. Той споделя, че с текста желае да покаже, че и хората от висока класа могат да бъдат кучки. Английската дума, която използва, е „ whores “. Но той добавя, че би предпочел всеки да интерпретира текста, както му харесва. В друго изявление пред „ Melody Maker “Фреди приказва, че в никакъв случай не е срещал жена като тази в текста. Той добавя още, че всичко вътре е фантастика и че това е методът на писане, който обича. Така че, в случай че се има вяра на думите му, всички теории за действителни лица, въодушевили творбата, се обезсмислят. Е, поради ексцентричния темперамент на Фреди, от него всичко може да се чака. За разлика от други песни, по които е работил доста дълго, текстът на тази го осенява една съботна нощ и той го нахвърля в тъмното, а на другия ден подрежда всичко в целокупност.

И макар че става бързо, той счита, че не е направено половинчато. Според него там няма компромис с качеството, което важи и за цялото творчество на групата. Брайън Мей също неведнъж загатва песента в разнообразни изявленията, в това число и в документалния филм „ Days Of Our Lives “. Той твърди, че солото там е измежду най-любимите му и че едно от огромните преимущества на парчето е неговата комплицирана структура, в която има място за всяка дребна музикална концепция, без нищо да натежава. „ Killer Queen “, както и целият албум, в който е включена, е огромно отклоняване от дотогавашното по-твърдо звучене на групата. Тя шокира почитателите, само че и подсказва на момчетата какво би трябвало да е бъдещото музикално звучене, което ще им донесе и най-големите триумфи. Според Фреди всеки риск, който са поемали, им се е изплащал по-късно. Именно поради нейното по-меко звучене, в началото Брайън има известни запаси към „ Killer Queen “. Но след това песента обрисува повратния миг, в който светът чува за „ Куин “.

„ Killer Queen “ е показана за пръв път на 11 октомври в Англия, а 10 дни по-късно - в Съединени американски щати. Съпродуцент е Roy Thomas Baker (Рой Томас Бейкър). „ Killer Queen “ е включена в третия албум на групата, „ Sheer Heart Attack “, публикуван през ноември 1974 година. Албумът дава началото на ново турне за групата.

Песента става първият интернационален шлагер на „ Куин “. Тя стига до второ място във Англия и е първият триумф на бандата в Съединени американски щати, достигайки номер 12 в най-авторитетната ранглиста за музика „ Billboard Hot 100 “. В канадския чарт за сингли се придвижва до номер15. Песента чудесно се показва и в други страни като Франция, Германия, Нидерландия, Норвегия, Австрия, Белгия и Ирландия, а също и в Австралия. Макар в началото да не е предвиждана като сингъл, след издаването си тя продава над 250000 копия. С тази ария Меркюри печели първото от поредност оценки на известните през 70-те години награди „ Ivor Novello “. Две от най-популярните концертни версии на „ Killer Queen “ са от Франкфурт за албума „ Live Killers “ и от концерта в Монреал за „ Queen Rock Montreal “. Но най-известното осъществяване е от концерт през 1974 година за английското музикално шоу „ Top Of The Pops “.

Към юли 2023 година то е с близо 270 милиона гледания в YouTube. Често в живите си осъществявания групата прелива песента с другите от програмата си по метод, че да наподобява като част от по-дълга сюита. Песента е почтена за отчет във връзка с метода си на писане. Сложни хармонии в доста елементи, две паралелни басови линии, както и присъщите за групата китари, записани също в естетика. „ Куин “ е може би групата с най-вече налични записи на обособените писти в песните им. Така всеки вокал и инструмент може сносно да се наблюдава и опише. В британската терминология съзвучието от голям брой детайли, записани в обособени писти и по-късно свързани, се назовава мултитракинг. Един забавен образец е началото на „ We Will Rock You “, където над седемдесет тропащи крайници и пляскащи ръце са записани и смесени в унисон.

В „ Killer Queen “ това е приложено и при китарите, и при вокалите. Кабаретното звучене добавя тематичните текстове. Всеки, който познава добре ранния усет на Фреди, знае, че Liza Minnelli (Лайза Минели) е измежду най-любимите му актьори. За нея той споделя, че обича метода, по който тя предава силата си посредством музиката. Фреди твърди, че е написал текста за жена на повикване от висок клас. Килър Куин, Кралицата палач, е жена, притежаваща три съществени качества. Тя е от висок клас, т.е., води първокласен метод на живот, което я прави самодоволна, доста е съблазнителна и в същото време е смъртоносно рискова. И както пишат критиците, задачата на песента е очевидно никой да не се забърква с кралицата палач и с сходни на нея. Музикалният шеф Eric Hall (Ерик Хол) пък твърди, че песента е отдадена на него и е писана като митинг против някои негови дейности.

В музикалните среди настойчиво се твърди, че Ерик е любим на Фреди по това време и той има несподелено полово увлечение към него. Но тези митове повече се зареждат от Ерик след гибелта на Фреди, в сравнение с от самия Фреди. Трета версия твърди, че песента е метафора за самата група, само че тя е минимум застъпена където и да било. Можем да приемем версията на Фреди като най-достоверна. В текста има много препратки към Франция. Цитираната първоначално напитка „ Moët & Chandon “ е марка скъпо шампанско. Има и имитация, за която се твърди, че е откъс на Мария Антоанета и даже Фреди го споделя: „ Let them eat cake, she says just like Marie Antoinette. “ („ Нека ядат пасти “ - споделя тя, също както Мария Антоанета. “) Според една много публикувана история, когато народът щурмувал двореца Версай през 1789 година, френската кралица попитала какво желаят. От защитата й дали отговор, че хората са гладни и споделят, че няма самун. Тогава Мария Антоанета се разпоредила: „ Щом няма самун, да ядат пасти! “ Оттук е и българският израз „ Пасти да яде “ като надменно отношение към качествата на някой или нещо.

Разгневени от това отношение, което посочила Мария Антоанета, хората завладяли двореца и това било началото на френската гражданска война, станала причина и за обезглавяването на кралицата от републиканците. Но както се досещате, това е просто национална легенда. Всички биографи настояват, че кралицата е била много милостива към своя народ и постоянно е провела благотворителни вечери за бедните. Цитатът неправилно е приписван на Мария Антоанета и по нейно време към този момент се е употребявал във Франция. Има го даже в книга на Жан-Жак Русо, където той го приписва на друга френска аристократка. Оригиналният израз на френски е „ Qu`ils mangent de la brioche “ („ Нека ядат бриоши “). Бриош е самун, обработен с мед и масло, който се продава по-скъпо от елементарния самун. По закон френските хлебари са били задължени, когато свърши елементарният самун, да продават бриош на неговата цена. Така че даже и думите да са на кралицата, в тях няма неуважение, а в противен случай, прозорливо решение за народа. Щом няма самун, да желаят от хлебарите бриош. Но очевидно още тогава не е било признато добре и от този момент този резистентен израз обикаля света.

„ Killer Queen “ продължава да живее в поп културата. Когато през 2002 година излиза мюзикълът „ We Will Rock You “ по музика на „ Куин “ и текстове на Ben Elton (Бен Елтън), Килър Куин е зла дама, ръководеща музикалната промишленост. В нейния облик са се превъплъщавали разнообразни актриси съгласно това в кои театри се играе. През 2013 година певицата Katy Perry (Кейти Пери) пуска собствен парфюм с това наименование и изяснява, че повода е нейното удивление към Фреди Меркюри и споменът по какъв начин тази ария я е впечатлила, когато е била петнайсетгодишна. А когато през 2018 година е сниман биографичният филм за групата „ Bohemian Rhapsody “, събиращ доходи за фондацията на „ Куин “ в поддръжка на битката с ХИВ/СПИН, австралийската поп група „ 5 Seconds Of Summer “ („ Файв секъндс ъф Съмър “) прави кавър на парчето.

„ Killer Queen “ е песента, която даже със своето заглавие сподели на света, че в музиката идва ново събитие, което трайно трансформира хода на нейната история.

Следвайте ни във,и
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР