Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху гневно осъди прокурора на Международния наказателен

...
Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху гневно осъди прокурора на Международния наказателен
Коментари Харесай

Нетаняху отхвърля искането да бъде арестуван заради войната в Газа

Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху яростно осъди прокурора на Международния углавен съд (МНС)за това, че е изискал заповеди за арест на него и на водачите на Хамас поради хипотетични военни закононарушения по време на спора в Газа, заяви Би Би Си.

Нетаняху съобщи, че отхвърля с омерзение обстоятелството, че „ либерален Израел “ е сравняван с това, което той назовава „ всеобщи убийци “.

Коментарите на Нетаняху бяха подкрепени от президента на Съединени американски щати Джо Байдън,

че има основателни аргументи да се счита, чеНетаняху и неговият министър на защитата Йоав Галант носят наказателна отговорност за хипотетичните военни закононарушения и закононарушения против човечеството в Газа.

МНС желае също по този начин да бъде издадена заповед за арест на водача на Хамас в Газа, Яхия Синвар, за военни закононарушения.

Държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен повтори осъждането на президента, като съобщи, че Вашингтон „ фундаментално отхвърля “ този ход. „ Това е срамно “, сподели той. „ МНС няма пълномощия по този въпрос. “

Блинкен също по този начин изрази съмнение, че настояването за издаване на заповеди за арест би заплашило продължаващите старания за реализиране на съглашение за преустановяване на огъня.

Хан също по този начин подаде молба за издаване на заповеди за арест на Галант и на политическия водач на Хамас Исмаил Хания, както и на военния началник на групировката Мохамед Дейф.

Той съобщи, че министър-председателят и министърът на защитата на Израел са обвинени в закононарушения, включващи принуждаване в апетит спрямоцивилни жители като способ на военно изтезание, ликвидиране, съзнателно атакуване нацивилно население и геноцид.

Прокурорът съобщи, че хипотетичните закононарушения са почнали „ най-малко от 7 октомври 2023 година “ в тази ситуация на водачите на Хамас, когато групировката е почнала нападението си против Израел, и „ най-малко от 8 октомври 2023 година “ за израелските водачи.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР