В денят, в който отбелязваме 150 години от гибелта на

...
В денят, в който отбелязваме 150 години от гибелта на
Коментари Харесай

В кадър: Заловени писма: Неизвестни документи за Левски показва нов филм за Апостола тази неделя по БНТ1

В денят, в който означаваме 150 години от гибелта на Апостола на свободата - 19 февруари, от 19.30 по БНТ1 е премиерата на новия документален филм за Апостола - " Заловени писма ". Филмът е част от поредицата " В кадър ". Автор и сценарист е Весела Смилец, Борислава Димова е сценарист и режисьор.

Филмът разкрива наличието на две писма от Каравелов до Левски, открити преди 2 години в османските архиви в Истанбул. Писмата са изпратени от Каравелов в дните след арабаконашкия грабеж - след арестите, които са осъществени и почналото следствие. Писмата са хванати от османските управляващи, преведени са, след което са изпратени назад до Левски.

" Каравелов споделя в първото си писмо: " Трябва да бъдат освободени тези хора, само че в случай че се счита, че са чисти разбойници, дано оставим управляващите по този начин да го одобряват ". Два дни по-късно споделя - " Трябва да сме подготвени за въстание " ", описа в " Денят стартира " Весела Смилец.



" В този филм става въпрос за хипотезите към едно допустимо изменничество като акцентите не са толкоз самите документи, а вероятните разновидности, които в миналото са се развили и са довели до тази развръзка, която познаваме в историята и обесването на нашия Апостол. Стремяхме се да погледнем на историята по един нов метод и да я разкажем като приказка - да сложим историята в подтекст по един съвременен метод ", добави Борислава Димова.

От документите излиза наяве, че Великият везир се среща със наличието на писмата евентуално по същото време, по което и Левски.

" Изглежда, че османските управляващи са били прекомерно наясно с цялата организация от доста по-рано, с мащаба на това дело и забърканите вътре първенци. Има и дребен мит на финала, който може би кореспондира с някаква истина, която изчегъртваме - Левски не е бил на 37 години, когато е висящ на бесилото ", разкри още Смилец.

Целия диалог вижте във видеото.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР