В чужбина изборите бяха проведени в 737 секции в 61

...
В чужбина изборите бяха проведени в 737 секции в 61
Коментари Харесай

Николай Милков: В 6 секции в чужбина възникна проблем с машините

В чужбина изборите бяха извършени в 737 секции в 61 страни. Те протекоха умерено, при добра организация, без скупчвания. За следващ път Министерство на външните работи регистрира сполучливо осъществяване на изборите в чужбина. Командироването по един държавен чиновник във всяка една от секциите докара до повече командировани.

Това сподели на брифинг служебният министър на външните работи Николай Милков.

В 245 секции се организира машинно гласоподаване. В 6 секции породи проблем с машините, като в четири от случаите ставаше въпрос за механически неизправности, а в два – привършване на ролките с лента за печатане на резултата.

Малко над 180 хиляди българи зад граница са упражнили правото си на избор на изборите на 2 април, уточни Милков, като означи, че най-вече са дали своят вот в Турция.

„ За разлика от предишни обстановки, в тази ситуация беше основана една по-добра организация от страна на ЦИК във връзка с работата, приемането и обработването на протоколите ", съобщи служебният външен министър.

Той разгласи, че процесът по организация на изборите за Министерство на външните работи не е приключил към момента – не е приключило прибирането на изборните бумаги, на материалите и други, изключително в по-далечните дестинации.

„ Проблем към момента остава образуването и назначението на СИК отвън страната ", изясни Милков и заяви, че е зародило напрежение за следващ път сред българските общности по места и партийните членове.

Според него би следвало да се усилят периодите, заложени в ИК, които касаят софтуерния развой, както и периодите за прибиране в България на изборните бумаги.

Милков уточни, че образуването на изборен регион „ Чужбина " би облекчило относително изборния развой, както и работата на Министерство на външните работи, в това число и отдалеченото гласоподаване (по пощата), което може би ще усили и изборната интензивност.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР