В американския Конгрес си прокарва път резолюция H.RES. 741, която

...
В американския Конгрес си прокарва път резолюция H.RES. 741, която
Коментари Харесай

Конгреса гласува дали да има месец на Македония в САЩ

В американския Конгрес си прокарва път резолюция H.RES. 741, която да прогласи септември 2022 година като месец на македоно-американското завещание, празнуващ „ македонския език, история и просвета на македонските американци и техния необикновен принос към Съединените щати “.

Документът е импортиран в края на октомври м.г. и подсилен от група конгресмени от двете политически партии – републиканци и демократи. Сред тях е и Клаудия Тени (републиканка от Ню Йорк), която преди две седмици заприказва за вероятни наказания против България поради позицията на страната ни по повод участието на Република Северна Македония в Европейския съюз.

Конгресдамата Клаудия Тени (R-NY), която желае наказания против България поради участието на РСМ в Европейски Съюз, е един от вносителите на резолюцията за месец на Македония в Съединени американски щати Сн.: Ройтерс

Преди три месеца Клаудия Тени и още 12 конгресмени изпращат на българския дипломат във Вашингтон Тихомир Стойчев писмо с апел да бъдат отстранени пречките пред европейското участие на Република Северна Македония. Това писмо обаче остава без отговор. Защо – и до момента от българското Външно министерство не са дали отговор на въпроса от BG VOICE.

Според конгрес дамата Тени неналичието на отговор от дипломат Стойчев демонстрира пренебрежение към Конгреса на Съединени американски щати.

„ Ние може да разбираем, че тогава са се провеждали трети следващи избори в България (за парламент, бел. ред. ), дружно с президентски, че всичко е било концентрирано във вътрешността. Но това пояснение може да е единствено посред ни. Трудно може да обясниш на външен сътрудник, че тъй като има избори, стопира всичко. Злощастно съвпадане е това “, разяснява за BG VOICE някогашният ни дипломат в Съединени американски щати Елена Поптодорова. Според нея има

70% късмет резолюцията да бъде призната

в Камарата на представителите и по този начин Съединени американски щати да отбележат септември като месец на Македония.

„ Северна Македония наподобява мъченик, страдалец в очите на Европа и Европейския съюз и Америка и по тази причина е изцяло допустимо в този момент такава резолюция да се одобри “, разяснява Поптодорова.

В документа е записано, че

първите македонци пристигнали в Съединени американски щати още през 1440 година,

а идващите огромни емигрантски талази са по време на Османското иго. В проекторезолюцията е посочено, че съгласно оценки на организацията „ Обединена македонска диаспора “ те наброяват към половин милион в Съединени американски щати.

Следва относително дълъг лист на съумели създатели, политици, предприемачи, лекари и актьори в Съединени американски щати, които са избрани като македонци. Но дали са в действителност такива?

Резолюцията H.RES. 741, която желае да прогласи септември 2022 година като месец на македоно-американското завещание

Старите емигранти идват по времето, когато региона Македония е под турска, а след 1912-а под сръбска и гръцка власт. За старите емигранти не е мъчно да се намерят документи, показващи, че са се определяли като българи, строили са български църкви и учебни заведения в Съединени американски щати, основали са и Македонската патриотична организация. Останалите съумели македонци в листата са пристигнали по времето на Югославска Македония, когато съветските секрети служби стартират работа по основаването на нацията Македония. Повечето от тези хора и техните родители са родени тук-там, които са били български територии, преди да попаднат под османско притежание и по-късно в рамките на някогашна Югославия.

Един от посочените македонски писатели в Съединени американски щати е Стоян Христов, създател на „ This is my country ” – книга, която била обичана на президента Франклин Д. Рузвелт. „ Имам негови книги и там ясно написа, че той е българин и приказва на български език “, безапелационен е живеещият в Чикаго Драгомир Богданов, който е член на Македонската патриотична организация и създател на няколко книги за историята й.

В проекторезолюцията е посочен и Джон Кираджиев, основал по „ остаряла македонска рецепта, дадена от родителите му “, Синсинати чили – обичана американска манджа, която през 2013 година е избрана за една от 20-те най-емблематични храни в Съединени американски щати от музея Смитсониън. Проблемът тук е, че родителите на Кираджиев са българи. Това е посочено и в неговата биография в Wikipedia.

„ Разполагам с техните имиграционни документи, в които той е посочен като грък, тъй като тогава този регион е под гръцка власт. Жена му е вписана като българка, само че на всички места написа, че езикът им е български “, изяснява Богданов.

Но

за тези сменени исторически обстоятелства липсва българска реакция –

нашите дипломати към този момент не са сезирали Конгреса или най-малко не е известно да е направено.

Според Елена Поптодорова зад македонските старания и лобизъм във Вашингтон стоят две организации – Македонската патриотична организация (Macedonian Patriotic Organization), която има съвсем вековна история, и Обединена македонска диаспора (The United Macedonian Diaspora (UMD).

„ Македонската патриотична организация в действителност потегля като българска, техният вестник „ Народна естрада “ се списваше на български, преди да премине на британски език преди няколко години. В нея от десетилетия членуват хора от македонския край, които обаче не се разпознават с нито една страна до основаването на Република Македония праз 1991 година “, изяснява Поптодорова.

„ В организацията има доста предатели, с които се борим от 2011 година “, споделя Драгомир Богданов, който членува в нея и е един от откривателите на нейната история и архивни документи, оповестени в поредност от книги.

Обединена македонска диаспора (The United Macedonian Diaspora (UMD) е нова организация, която е основана през 2004 година с президент Мето Колоски. Организацията и изповядва актуалните македонски визии в унисон с политиката на страната и де факто работи като лобист за македонските ползи в Съединени американски щати. Те благодарят в специфична позиция на конгресмените, внесли резолюцията за месец на Македония в Съединени американски щати. „ Вижте какво се получава – имаме историческото завещание (от МПО, бел. ред) и днешния ден (в лицето на UMD). Като се обединят тези две въздействия, доста елементарно може да се реализира вниманието на Конгреса и негово деяние (за приемането на резолюцията) “, разяснява Поптодорова.

Такива български еквивалентни организации в Съединени американски щати няма, а и българската общественост не е изобщо ангажирана в политическия живот на страната.

Според Поптодорова България отстъпва позициите си на дипломатическата сцена в Съединени американски щати вместо да прибавя върху постигнатото. По нейно време в Конгреса бяха признати резолюции за напредъка на България за участие в НАТО и за нашите старания за спасяването на българските евреи във Втората международна война. „ Много е значимо да поддържаш облика си, най-малкото да показваш, че те има.

Много е мъчно да привлечеш внимание, само че и да го губиш по бюрократични аргументи, не е добре “, счита Поптодорова.
Източник: bg-voice.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР