В САЩ наскоро продажбите на сурово краве мляко са се

...
В САЩ наскоро продажбите на сурово краве мляко са се
Коментари Харесай

Сурово мляко с птичи грип се продава като топъл хляб в САЩ. Защо?

В Съединени американски щати неотдавна продажбите на сурово краве мляко са се нараснали с 21%, което се свързва с разпространяването на птичия грип измежду този тип животни.

Такива данни разгласява американската изследователска компания NielsenIQ. Но за какво има подобен скок в потребителския интерес? Някои хора имат вяра, че умишлената консумация на сурово мляко, съдържащо вируса H5N1 или птичия грип, може да им даде " имунитет " против заболяването.

Най-малко 46 стада млечни крави в девет щата са дали позитивен тест за инфлуенца по птиците, съгласно последните данни на USDA. Но най-голямото безпокойствие е, че огромните огнища измежду млекодайните крави дават на вируса още по-голяма опция да мутира. Резултатът от такива разновидности може да бъде прекачване на вируса от животни към хора.

Неактивни останки от вируса H5N1 неотдавна бяха открити даже в пастьоризирано мляко, само че USDA споделя, че млякото е безвредно. В същото време съгласно ведомството се следят „ високи концентрации на вируса “ в суровото краве мляко, пише Gizmodo. При това състояние потреблението на непастьоризирани млечни артикули е все едно да играете на съветска рулетка с извънредно рисков вирус.

Досега не са известни случаи на предаване на вируса от човек на човек, само че това може да се промени доста бързо, в случай че вирусът придобие нужната разновидност. От 2003 година СЗО е записала 889 човешки смъртни случая от H5N1, от които 463 пациенти са умряли. Така смъртността от птичи грип е 52%.

Въпреки това възходящата известност на суровото краве мляко е директно обвързвана с разпространяването на рисков вирус. В основата на казуса е неправилното и рисково поверие, че излагането на вируса може да бъде потребно за имунната система.

Основателят на Fresno Raw Farm и Института за сурово мляко Марк Макафи споделя, че телефонът му продължава да звъни, тъй като „ клиентите желаят да купуват мляко с H5N1, желаят имунитет против вируса “.

Социални медийни платформи като TikTok и Twitter разгласяват голям брой антинаучни изказвания, които приписват несъществуващи преимущества на суровото мляко.

Според доста изследвания и данни от Центъра за надзор и предварителна защита на болесттите (CDC), единственото изказване за суровото мляко, което е обосновано, е, че то може фактически да има по-добър усет. Но вкусовите желания явно не са повода да се излагате на риск. Да не приказваме за риска от започване на нова пандемия, при която вирусът ще убие половината от всички, които се заразят с него.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР