Увеличението на пенсиите от 1 юли, около което партиите иначе

...
Увеличението на пенсиите от 1 юли, около което партиите иначе
Коментари Харесай

Греда: Пенсиите скачат, ама друг път

Увеличението на пенсиите от 1 юли, към което партиите другояче обичат да наддават, най-вероятно ще стане жертва на политическата рецесия. Все по-голяма е заплахата да се наложи отсрочване на измененията, защото актуализацията на пенсионния бюджет съдбовно закъснява.
Законът трябваше да е подготвен до 24 юни, с цел да може Национален осигурителен институт да направи изчисленията и да приготви изплащането на пенсиите. 24 юни е на следващия ден, само че законът дори не е влизал на второ четене в комисия, а единодушие по самите промени ще бъде реализирано мъчно.
"Оптимист съм за увеличението на пенсиите като краен резултат, само че не съм оптимист, че това може да се случи от 1 юли ", разяснява през днешния ден общественият министър от падналия кабинет Георги Гьоков, представен от Българска телеграфна агенция.
"Ако на следващия ден нямаме признат бюджет на Държавното публично обезпечаване, и оповестен - в понеделник, най-късно - във вторник, в Държавен вестник, специалистите от Националния застрахователен институт нямат физическото и техническото време да създадат преизчисляване на пенсиите и да разпределят по пощенски клонове и по банки средствата, с цел да могат пенсионерите да си получат в естествения период увеличените пенсии ", уточни министърът.
Политическото говорене за отговорност към хората, към пенсионерите, няма нищо общо с дейностите в Народното събрание, сподели още Гьоков във връзка следващия ден с провален от новата коалиция кворум. В предложенията на другите парламентарни групи от новосформираната съпротива също се планува нарастване на пенсиите, сподели министърът.
По думите му, българските пенсионери „ може би “ ще го получат, тъй като всичко е в „ сферата на условностите “. Ако държанието в Народното събрание продължи да бъде такова, не виждам по какъв начин ще се случи, разяснява Гьоков.
Правителството, общественото министерство, Националният застрахователен институт си свършиха съвършено работата с предложенията, които направиха, и моите упования бяха и Народното събрание също да си свърши работата, с цел да могат хората да получат увеличените пенсии, добави министърът.
До крайния период - 22 юни, оферти сред първо и второ четене за пенсиите внесоха единствено ГЕРБ и Движение за права и свободи. "Продължаваме смяната ", Българска социалистическа партия и Демократична България оферират 10% осъвременяване и включване на 60-те лева към размера на пенсиите за трудова активност, в това число и тези на бъдещите пенсионери. ГЕРБ предложи 15% осъвременяване и опазване на 60-те лева като обособена добавка до края на годината.

ДПС пък желае 14% нарастване, 120 лева добавка за пенсиите под линията на беднотия от 413 лева до края на годината и 60 лева добавка за останалите.
Без актуализация на бюджета на държавното публично обезпечаване остава да важи първичният вид на бюджет за 2022 година Той планува завършек на добавките от идващия месец и осъвременяване с едвам 6,1%, което е доста надалеч от насъбраната в това време инфлация.
При забавяне, което към този момент е съвсем несъмнено, ще се върви към вид за погашение на нарастването на втора дата през юли или през август със задна дата. Това обаче значи още веднъж хората да не получат чиста сума и бъркотията с всевъзможни добавки и обезщетения да продължи още най-малко месец, евентуално поднасяйки отчаяние и от това нарастване.
Възможно е и държавното управление в оставка на пожар да одобри погашение на добавки за юли - за такава стъпка няма потребност от решение на Народното събрание, само че тя също е лимитирана от техническите благоприятни условия да се задвижи в такива къси периоди.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР