Поне 4 партии ще се борят да прескочат бариерата от

...
Поне 4 партии ще се борят да прескочат бариерата от
Коментари Харесай

Алъш-вериш: „Зелените“ и Стефан Янев се борят за 1% и държавна софра – по 8 лв. за всеки глас

Поне 4 партии ще се борят да прескочат бариерата от 1% на изборите на 9 юни, с цел да лапат дотация от страната в нов политически вземане-даване. Те нямат късмет да минат бариерата от 4%, с цел да влязат в Народното събрание, само че имат вяра да получават по 8 лв. на глас до идващите парламентарни избори, които вероятно ще са след 4 години.

Бившият длъжностен министър председател Стефан Янев повежда „ Български напредък “ за трети път на парламентарни избори. Първия път, през 2022 година, влезе в коалиция с АБВ на Румен Петков, само че на идващите избори през 2023 година едвам стигна 3%. От локалния избор през октомври излиза наяве, че поддръжката за „ Български напредък “ пада фрапантно, а социолозите не ѝ дават повече от 2% на вота, осведоми „ Филтър “.

Но партията на Янев в този момент се явява независимо и сигурно ще вземе държавна дотация. Коалиция, която не прескочи 4%, отпада от класацията за финансиране.

За разлика от пропадналия „ напредък ” съперниците им при консервативния и националистическия избор Вътрешна македонска революционна организация не са напълно сигурни за 1%. На последните избори партията на Красимир Каракачанов не взе участие, а през 2022 година събра 0,81%. Тогава обаче отпред на войводите бяха трима от заместниците на водача, който в този момент се завърна на поста.

С огромен късмет да вземат дотация са от „ Зелено придвижване “. Те бяха част от „ Демократична България “, само че напуснаха обединението поради бизнес корпорацията „ Продължаваме промяната “. Там останаха провалени политици като Тома Белее, Борислав Сандов и Христо Дунчев, които водят листи. „ Зелените ” имали упоритост да привлекат на своя страна доста от разочарованите гласоподаватели на ПП-ДБ, които не бяха съгласни със сглобката и политиката ѝ.

„ Единение “ на някогашния народен представител и аграрни заместник-министър Иван Христанов също се цели в 1% за дотация, а вероятността пред почитателите им са идващите избори.

Останалите обединения, които съгласно социолозите ще прескочат 1% на изборите, са сдружения и обединения и нямат право на държавни дотации.

Това са „ Солидарна България “ на Мая Манолова и Ваня Григорова, „ Център “ на Васил Божков и „ Синя България “, в която вземат участие няколко десни партии.

Източник: narod.bg

 

Източник: razkritia.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР