Увеличава се заболеваемостта от есенни вируси при децата в цялата

...
Увеличава се заболеваемостта от есенни вируси при децата в цялата
Коментари Харесай

Лекари: Хрема и кашлица доминират сред децата тази есен

Увеличава се заболеваемостта от есенни вируси при децата в цялата страна, За това сигнализират персонални лекари, както и експертите в ДКЦ-тата, и болничните заведения
„ Тенденцията е естествена за този сезон от годината. Най-чести са острите респираторни вирусни инфекции, надлежно, на горни и долни дихателни пътища. Те са с ясно изразена сезонност, с пикова периодичност точно през есенно-зимния сезон и ранна пролет. Най-честите причинители на тези инфекции са риновирусите, респираторно-синцитиален вирус, аденовируси, парагрипните и грипни вируси и други “, разяснява доктор Мариана Ардалиева, педиатър, детски невролог н и.д. шеф на Детско поделение в столична болница. 
Водеща причина за нарастването на броя на миналите през кабинета за обзор деца са острите респираторни вирусни инфекции, които общоприетоо заемат забележителна част от всички детски инфекции – към 80-90%.
„ Децата са с съществени признаци на кашлица, хрема, температура, много от тях идват и с затруднения “, споделя доктор Ардалиева и прецизира, че процентът на приетите в болница деца в Отделението към болничното заведение е друг за другите възрасти, като максимален е делът на децата в кърмаческа възраст, до 1 година, както и в ранна детска възраст, от 1 до 3 години.
„ Средно при към 20% от общия брой на деца с остри респираторни вирусни инфекции се постанова хоспитализация, само че като цяло съумяваме да направляваме положението на заболелите деца, тъй че да не се стига до затруднения, налагащи болнично лекуване “, споделя тя.
Статистиката за увеличаващата се заболеваемост от есенни вируси при децата удостоверява и екипът на Отделението по ушно-носно-гърлени заболявания в лечебното заведение. Те споделят, че всеки трети пациент, който те преглеждат на кабинет е дете и идва с затруднение породено от хрема, задна хрема или кашлица. Голяма част от децата, които експертите съветват са и с инфектиране на ушите -т.нар. отит, който може да се получи като затруднение на „ елементарната хрема “, както и такива с възпалена трета сливица.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР