Изложбата Медицината в Османската империя на Националната библиотека Св. св.

...
Изложбата Медицината в Османската империя на Националната библиотека Св. св.
Коментари Харесай

Изложбата „Медицината в Османската империя“ на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ беше открита в университетската спешна болница „Пирогов“

Изложбата „ Медицината в Османската империя " на Националната библиотека „ Св. св. Кирил и Методий " беше открита в университетската незабавна болница „ Пирогов ". Откриха я изпълнителният шеф на болничното заведение доктор Валентин Димитров и шефът на библиотеката доцент Красимира Александрова.

Изложбата показва най-интересните и значими моменти от историята на медицината в Османската империя. Разположени върху 15 табла могат да бъдат видени разнообразни съчинения по тематиката, измежду които преписи на „ Наръчник по медицина " на Исмаил ал-Джурджани, „ Кратко ревю на канон на медицината на Ибн Сина ", в дубликат от Али бин Хазм ибн Нафис, преписи на „ За тялото на индивида и правилата и ограниченията за неговото запазване " на Салих бин Насруллах ал-Халеби и други.

Показани са документи и фотоси на български и задгранични лекари - доктор Христо Стамболски, доктор Стоян Чомаков, доктор Иван Селимински, доктор Константин Робев и други ученици на османски или европейски медицински учебни заведения. Отделено е място и за видни аптекари като Васил Соколски и Спас Иванов, разрастващи своята активност преди Освобождението. Освен отдадени на фармацията хора, това са и персони, които са интензивно въвлечени в революционните битки на българите.

Специално внимание е отделено на активността по българските земи на забележителен брой лекари, както и на пандемиите.

Представени са и някои начинания за имунизиране на обособени лица или цели групи от популацията.

Изложбата „ Медицината в Османската империя " гостува в УМБАЛСМ " Н. И. Пирогов " през идващите 45 дни.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР