Да си млад лекар в България е предизвикателство и е

...
Да си млад лекар в България е предизвикателство и е
Коментари Харесай

Д-р Господинов: Все повече млади лекари избират да остават в България

Да си млад доктор в България е предизвикателство и е въпрос на мощна воля. След смяната на Наредбата за специализациите от 2015 година все по-малко са сътрудниците, които отпътуват в чужбина. Така сподели пред БНР кардиологът доктор Диян Господинов, съосновател на Сдружението на младите лекари в Бургас.

По думите му главното, което младите лекари желаят са благоприятни условия за кариерно развиване и израстване. Това значи да работят в лечебни заведения, които са високотехнологични, с нова инсталация и можещи експерти, от които младите могат да се учат, тъй като „ медицината е поминък и е значимо да имаш положителни учители “.

„ Другото в действителност значимо нещо е опцията да специализираш. Следват заплащането и градската среда, в която работиш – детски градини, културен живот и така нататък “, сподели доктор Господинов.

Той акцентира, че има и фрапантна разлика в заплащането в частните и в държавните лечебни заведения. „ Защо има такава разлика е въпрос за един милион. Всяка болница има управител и той би трябвало да каже за какво заплатите при него са такива. Аз работя в частна болница. Преди години съм работил в държавна конструкция, а в този момент ми следва да стартира работа в общинска конструкция “, сподели доктор Господинов.

Пациентът би трябвало да получава качествена и налична здравна грижа, има вяра младият доктор.

Д-р Господинов изрази вяра, че строителството на бургаската детска болница да изпревари построяването на националната. „ Тази болница сътвори възторг в младите сътрудници. Виждам предпочитание у огромна част от тях да работят в нея. Има поръчки както от сътрудници от страната, по този начин и от чужбина, които се интересуват от работа в бъдещото лечебно заведение. Заявката, която дава бъдещата болница, е голяма “, безапелационен беше той.

Кардиологът обаче беше безапелационен, че дефицитът на педиатри идва от несправедливите разлики в заплащането в избрани специалности. Така се оказва, че даже да работиш доста, ще получаваш ниска заплата. Така избрани специалности остават нежелани. Освен Педиатрията, Патоанатомията също продължава да е нежелана компетентност. В България липсват над 600 психиатри. Липсват и общопрактикуващите лекари. Вече няколко хиляди са неналичията на общопрактикуващи лекари “, сподели кардиологът.

" Различните цени в клиничните пътеки не са обективни. Не е заслужено да има чак такава огромна разлика ", добавя доктор Господинов.

Той обаче посочи, че е мит изказванието, че общият брой на лекарите у нас е непълен. „ В България има близо 30 000 лекари и по отношение на броя на популацията това е по-добро съответствие от европейското. Проблемът е при медицинските сестри. Стандартът на СЗО показва, че на един доктор би трябвало да има три сестри, в Европа е възприето да са две, а у нас на един доктор има по-малко от една сестра. Проблемът ще се задълбочи, в случай че не се вземат ограничения, а сестрите са доста значима част от целия развой. Ние без тях не можем. “, безапелационен беше доктор Господинов.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР