Успехите не идват с магическа пръчка и би било крайно

...
Успехите не идват с магическа пръчка и би било крайно
Коментари Харесай

Ренесансът на Григор Димитров в Индиън Уелс: Причини и перспективи

Успехите не идват с магическа пръчка и би било извънредно несвоевременно да твърдим, че Григор Димитров е претърпял някаква голяма трансформация през последните две седмици, с цел да го забележим още веднъж на победния път. Всички помним какво представляваше играта на българина във втория кръг на шампионата в Акапулко, когато позволи трисетово проваляне от " щастливия губещ " Стефан Козлов и изнесе един от най-слабите си мачове в своята кариера.

Българинът не можа да преодолее конкурент, който едвам се движеше по корта и сервираше със скорост, чиито параметри биха били обидни даже за младежки играч. Имаше обаче един доста основен фактор за това необяснимо проваляне, а точно неналичието на убеденост. Григор беше изгубил три от последните си четири срещи и просто нямаше доверие на нито един от ударите си, пробвайки се повече да не загуби срещата, в сравнение с да я завоюва.

Димитров разчиташе съвсем напълно на сечени бекхенди, използваше сервиса като средство за вкарване на топката в игра и беше изцяло лишен от главното си оръжие, защото се задоволяваше да насочва форхендите си с прилична дълбочина в центъра на корта. Така той не поставяше съперниците си под никакво напрежение и Козлов можеше да бъде конкурентноспособен даже на сакат крайник, имайки поради нулевата вариативност в дейностите на нашия съотечественик.

Всичко това ни накара да не разпореждаме огромни упования към игрите на първата ни ракета в Индиън Уелс, единствено че той още веднъж прояви своята непредвидимост и сподели, че в никакъв случай не трябва да бъде подценяван. Световният номер 29 постоянно е имал свойството да излиза от най-големите дупки по повече от впечатляващ метод и този път още веднъж не изневери на себе си. При Гришо рядко има равномерен преход назад към пиковата форма, като се основава чувството, че той просто натиска един прикрит вътре в себе си бутон, а оттова насетне всички процеси заработват на оптимални обороти.



Хасковлията имаше положителната опция да открие акцията си с мач против конкурент, който имаше сходни на неговите проблеми с увереността и тъкмо успеха над Томпсън беше движещата мощ за Григор и му даде нужните сили към похода му до четвъртфиналите. Смятам, че родният ни представител имаше потребност тъкмо от конфликти със състезатели от вида на Александър и Бублик и Джон Иснър, защото там не получаваш време за непотребни мисли и действаш чисто инстинктивно, а най-хубавият ни тенисист е пример във въпросното отношение.

Последвалите триумфи пък помогнаха на Димитров да отстрани непотребния товар от раменете си и още веднъж да стартира да се любува на тениса си. Вече виждахме по какъв начин българинът влага избрана концепция във всяко едно свое отиграване и се пробва да владее самодейността. Точно творчеството е отличителната линия на нашия съотечественик по отношение на останалите му съперници и нейното завръщане донесе изчезналото парче в мозайката, с цел да може още веднъж да виждаме познатото ниво от страна на Гришо.

Да, истина е, че Андрей Рубльов се оказа прекомерно висока летва за Григор на този стадий, само че ставаше дума за играч с 12 следващи победи, който в първия сет за пръв път от доста време насам прояви съществени признаци на раздразнителност и несъмнено не се усещаше изключително сигурен в себе си на корта. Грешката на 29-ия в света се криеше в желанието му да се надиграва в темпови замени от дъното на корта, където се видя по-голямата мощност и резистентност на руснака.

Важното обаче е възвърналата се вярна настройка и конфигурация за игра, която може да изведе Димитров до победа над огромната част от останалите играчи, вземайки поради безспорните му качества. Хубавата вест е, че надпреварата в Маями стартира съвсем незабавно и българинът няма да загуби нито парченце от насъбрания игрови темп и позитивна инерция.

Андре Агаси е споделил, че това, което прави обещано достижение особено, е освен това, което би трябвало да спечелиш, а това, което чувстваш, че губиш и първата ни ракета наподобява изцяло целенасочен в опита си да не загуби позициите си в елита на спорта. Маями се оказа щастливото място за най-хубавия ни тенисист пред тъкмо 10 сезона, когато едвам 20-годишен надделя международния номер 7 Томаш Бердих и се класира за дебютен осминафинал от сериите " Мастърс ", а в този момент наподобява верния миг зрялата версия на хасковлията да затвори кръга от следващи неубедителни участия на този шампионат и този път да направи мощен рейд във Флорида.



Източник: tennis.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР