Усилието на Запада да ограничи приходите от петрол на Русия,

...
Усилието на Запада да ограничи приходите от петрол на Русия,
Коментари Харесай

Нов доклад: Целта за тавана на цените на руския петрол до голяма степен се провали

Усилието на Запада да ограничи приходите от нефт на Русия , откакто Москва стартира войната си против Украйна , всъщност се проваля към този момент една година, откогато беше контрактувано за първи път, откри нов отчет, с който „ Politico “ се срещна. Това от своя страна накара Киев да възобнови молбите си към своите съдружници да подхващат по-строги дейности.

Държавите от Г-7 и Европейски Съюз постановиха таван от 60 $ за барел на съветския недопечен нефт предишния декември в опит да запазят петролните доставки постоянни в международен мащаб, като в същото време изтощиха бойните сандъци на Кремъл. Но необятно публикуваното заобикаляне, зейналите малки врати и продължаващият бизнес с горива значат, че Москва към момента печели милиарди от водещия си експорт, който може да употребява, с цел да удължи войната.

Не, че ценовото ограничаване не е имало резултат, само че през последната година схемата е излязла на Кремъл 34 милиарда евро доходи от експорт , което се равнява на към два месеца облага тази година, съгласно нов разбор на мозъчния концерн Център за проучване на силата и чистия въздух (CREA), споделен с изданието. Това обаче е доста по-малко, в сравнение с са се надявали тези, които са основали правилата; също така въздействието се усеща най-интензивно през първата половина на 2023 година, преди да стартира да избледнява. Руският нефт в този момент непрекъснато се продава за повече от лимита от 60 $ . Ето какво споделя Исак Леви, който управлява работата на CREA за Европа и Русия, като западните народи не съумяха да преодолеят малките врати в глобите:

„ Въздействието на тавана на цените е лимитирано заради несъответстващ мониторинг и правоприлагане . “

Недостигът частично се дължи на това, че търговците просто подценяват тавана на цените, се показва в отчета, а съветският нефт се продава за към 70 $ за барел. Около 48 % от съветските петролни товари са транспортирани на танкери, притежавани или застраховани в страни от Г-7 и Европейски Съюз, откриха изследователите; на доктрина таванът на цените би трябвало да се ползва за тези кораби, които съставляват по-голямата част от световния флот , само че на процедура малко оператори са били ориентирани.

„ Рафинираща малка врата “ също подкопава напъните на Запада . Страни като Индия купуват на ниска цена големи количества съветски недопечен нефт , обработват го и по-късно го продават на всеки, който го желае, без ограничавания. Това значи, че европейските консуматори може неумишлено да употребяват бензин, дизел и самолетно гориво, създадени от съветски недопечен нефт, финансирайки в това време въоръжените сили на Москва .

Данните поддържат това съмнение. Ню Делхи усили вноса на съветски нефт със 134 % през миналата година, което съставлява съвсем половината от търговията на съветски недопечен нефт по море; Индийският експорт на горивни артикули за Европейски Съюз внезапно се увеличи в това време. Въпреки че механически не е нарушаване на глобите на Европейски Съюз, Украйна прикани Брюксел да забрани тези продажби на трети страни. Само шепа лица са били упрекнати от западните държавни управления за неспазване на разпоредбите , а следствията на хипотетични нарушавания са необичайност . Междувременно Русия намерено подцени възбраната , до момента в който сенчеста флотилия от остарели танкери съумява да замъгли същинския генезис на своите доставки.

Промяната на разпоредбите за възбрана на тези практики и гарантирането, че нарушаванията на глобите водят до последици, ще направи по-трудно Кремъл да заплаща за оръжията и военните заплати, които поддържат спора в Украйна, се показва в отчета. „ Санкциите не са понижили решимостта на Кремъл за война.

Имайте поради пропуските

Украйна от дълго време предизвестява за разпространяването на сходно държание. Олег Устенко, стопански консултант на украинския президент Володимир Зеленски, посочи пред „ Politico “:

„ Тези констатации не са изненада – таванът на цените на петрола е планиран доста добре, само че най-слабата част постоянно е била използването . “

Той акцентира:

„ Когато разпоредбите бяха въведени преди година, имаше съвсем суматоха на съветския пазар. Имаше забележителен спад в техните доходи. Но те се опитваха да намерят всички налични малки врати и в последна сметка ги откриха . “

Сега Устенко приканва за наказателно гонене на всеки, който е забъркан в заобикаляне на рестриктивните мерки върху съветската сила .

„ Ограниченото влияние на тавана на цените на петрола е разочароващо, само че не е изцяло изненадващо . “

Това счита един посланик от Европейски Съюз, който получи анонимност, с цел да приказва искрено по тематиката. Той изясни още:

„ Тези резултати в този момент би трябвало да насърчат„ по-нататъшни размишления за това какво можем да създадем за затваряне на малки врати, попречване на заобикаляне, като в същото време има поради, че в никакъв случай няма да бъде 100 % водонепроницаем.

Страните от Европейски Съюз към този момент разискват нови способи за стягане на използването на тавана в 12-ия кръг от наказания на блока против Русия, съгласно план, забелязан от „ Politico “, в това число нови отговорности за търговците и наемателите на кораби да дават данни за пратките.

Според Янис Клуге, старши помощник в Германския институт за интернационалните въпроси и въпроси на сигурността, обаче по-ефективен метод за гарантиране на спазването би бил търговците и изпращачите да бъдат застрашени със наказания . Той е на мнение:

„ Този инструмент към момента има някакъв живот и към момента има прочут капацитет да ограничи приходите от съветски експорт, само че методът, по който се ползва, би трябвало да бъде изменен, с цел да бъде сполучлив . “

Друга опция е понижаване на равнището на тавана на цените , нещо, за което Киев от дълго време приканва. Определянето на лимита от 30 $ за барел, да вземем за пример, би понижило приходите на Русия с 49 % единствено през миналата година, съобщи CREA.

Скромното парично влияние на възбраната значи, че Европейски Съюз също би трябвало да поправя упованията си за наказания, сподели Клуге, защото слабата рубла и високият експорт на нефт ще поддържат задоволително пари, които текат в бюджета на Кремъл. Той удостовери:

„ При актуалните цени и даже в случай че Русия завоюва тези 60 $ в горната цена… това няма да повлияе на приходите задоволително, с цел да наложи каквато и да е смяна на тактиката или да ограничи ресурсите на Русия задоволително, с цел да направи разлика на бойното поле . “

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР