Упражненията около Плана за възстановяване и устойчивост показват изключителна липса

...
Упражненията около Плана за възстановяване и устойчивост показват изключителна липса
Коментари Харесай

Руслан Стефанов: Упражненията около Плана за възстановяване показват липса на визия

" Упражненията към Плана за възобновяване и резистентност демонстрират изключителна липса на визия и на предпочитание и сила за смяна и превъзмогване на рецесията от Covid-19 и прекосяване към нова зелена стопанска система. Ако гледаме последното положение на Плана, е доста мъчно да се каже, че има каквато и да е тактика за резистентност , а вярата за възобновяване е, че въпреки всичко тези средства, влизайки в стопанската система, по някакъв метод ще се наместят и ще доведат до някакъв растеж ". Това мнение изрече пред БНР Руслан Стефанов от Центъра за проучване на демокрацията. 

Според него е неуместно изказването на премиера Стефан Янев, че приемането на Планa за възобновяване е своевременен акт, тъй като не е навременно, а по-скоро е в подтекста на израза: " По-добре късно, в сравнение с в никакъв случай ". 

Той акцентира, че не е ясно какво ще се внесе в Брюксел и показа вяра, че най-малко държавното управление знае това :

" Подаваме още веднъж един общ брой от планове, които имат съответни лобистки ползи зад тях, само че те не са резултат от концепция за политика по какъв начин българската стопанска система ще се промени. Това е общ брой от съответни планове, които избрани бизнеси ще придвижат напред. Това е нещо, което няма по какъв начин да докара до трансформиране на българската стопанска система ". 

Стефанов посочи, че Планът за възобновяване е бил оставен " да изгасне " от държавното управление на ГЕРБ :

" В него тогава още веднъж нямаше искра, нямаше нищо, което да загатне, че българската стопанска система по някакъв метод ще се промени. Дори бяха скрити от нас обстоятелствата, че би трябвало да дадем дата за излизане от въглищния потенциал ". 

По думите му България би трябвало да има основополагащи стратегически документи за това по какъв начин ще се трансформира енергетиката .

" Фактът, че още веднъж в Плана се отива на предоставяне на грантове, т.е. безвъзмездни средства, това значи, че обезщетяваме бизнеса за нещо. Това се трансформира в болест, което значи, че този бизнес след това не може да стъпи на личните си крайници. В България доста ясно се вижда този резултат на наливане на пари. Вторият детайл, за който се приказва в Плана, е детайлът промени . Фактът, че даже обикновени правила към здравната рецесия или реформирането на правосъдната система, ме кара да мисля, че надали тези 46 промени ще станат ", разяснява още анализаторът. 

Интервюто на Диана Янкулова с Руслан Стефанов в предаването " Нещо повече " можете да чуете от звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР