Украйна е взривила самолет със собствените си бойци на борда,

...
Украйна е взривила самолет със собствените си бойци на борда,
Коментари Харесай

Наистина ли е свален самолет с украински пленници? Ето какво знаем до момента

Украйна е взривила аероплан със личните си бойци на борда, тъй като самолетът е бил съветски. Това сензационно известие пристигна в сряда от Москва. Оттогава мина ден, а ние към момента не знаем даже и съществени обстоятелства за взривения аероплан. Каква е тази тайнственост към толкоз значимо събитие?

Новините звучат извънредно, а няма кой да ги удостовери или отхвърли. Вместо това валят хипотези, първо една, след това повече, най-после се оказва, че за четири часа са се натрупали десетки. Но същинска информация няма.

Това е най-необичайният факт от историята с съветския аероплан Ил-76, който в сряда беше, покрай Украйна. Русия незабавно заяви, че свалянето му е дело на Киев, който е умъртвил " със западно оръжие " личните си бойци, карани за замяна като военнопленници.

Твърдението е взривоопасно за украинските управляващи, а те даже не разясняват това обвиняване.

Малкото специалисти, които приказват преди да има публична позиция на Киев, не споделят доста.

Ето най-важното до момента измежду цялото " нищо " от действителна информация - самолетът може да не е превозвал десетки души, както заяви Министерството на защитата в Москва. Това излиза наяве от думите на специалисти, работили като дознатели по самолетни произшествия или като анализатори на изображения от военни дейности.

Украинското разузнаване е придобило данни, след злополуката, че на борда на самолета е трябвало да летят значими съветски политици и военни, само че ФСБ им е забранило да се качат в последния миг.

„ Еднозначно е: не се виждат следи от починали [които да се мерят с] десетки “, споделя украинският полковник от запаса, някогашен водач, който е работил като дознател.

По-рано съветското държавно управление беше съобщило, че на борда е имало 65 украински военнопленници и още 9 души екипаж и защита. Но във видеата, снимани на мястото на случая, не се виждат остатъци от десетки взривени тела, както това се вижда на видеа от други произшествия с доста жертви.

Вярно е също, че може да има и други видеа, недостъпни сега.

Руският аероплан се разруши в 11.15 ч. в сряда на към 50 км от границата с Украйна. Москва заяви, че самолетът е бил взривен от Киев. Украйна нито удостовери, нито отхвърли това, а съветските версии за часове станаха десетки, като засягаха маршрута на самолета, товара му, ракетата, която го е поразила, посоката, от която е пристигнал ударът.

Денонощие по-късно безспорните обстоятелства са малко и са открити от публицисти и специалисти.

В тази история има два нетипични детайла. Първият е бързината, с която съветските управляващи и пропагандата изложиха своята версия за събитията, дружно с детайлите, а вторият – въздържаните позиции на Киев, подложен пред обвиняването, че е умъртвил свои лични бойци.

Известното в резюме:
Самолетът е паднал след удар отвън;Ден по-късно не е известно кой го е поразил, какъв е бил маршрутът му, какво и какъв брой души е имало на борда;Няма образни данни за починали, които да се мерят с десетки;Потвърдена е гибелта на 3 от 6-те души екипаж;Москва не стопира да стартира версии и обвинявания, като с това припомня на обстановката с различен аероплан, свален преди години. Но за това – най-после.
Ето какво знаем досега, в детайлности:
Къде
Мястото, на което е паднал самолетът, е село Яблоново в Белгородска област на Руската федерация. То се намира на към 70 км. от съветския Белгород и на към 50 км от границата с Украйна, оттатък която територията се управлява от Киев.
 Самолетът е паднал до селото, без да нанесе вреди в обитаемото място. Защо мястото е значимо
Яблоново е ситуирано по този начин, че до него могат да доближат ракети и на двете воюващи страни – както на съветските елементи, основани зад летището в Белгород, по този начин и на няколко украински елементи от другата страна на границата, споделя Роман Свитан пред телевизия. Повечето украински ракети са с обсег 70 км. Технически видяно, до Яблоново могат да доближат украински ракети от най-малко пет места, споделя той.
Кога
Самолетът се разрушава в 11.15 ч. локално време (10.15 българско), твърди съветското Министерство на защитата. Друг източник за часа на случая към този момент няма.
Защо е значим часът
Медийните известия от съветска страна идват прекомерно бързо и с прекалено много елементи, за разлика от други случаи, в които огромни по значимост събития се удостоверяват единствено спестовно, и то часове или дни откакто са настъпили.
Първото известие за „ произшествие “ в региона, без никакви детайлности, е на губернатора. То идва 33 минути след случая.Само половин час след губернатора РИА „ Новости “ към този момент цитира Министерството на защитата, съгласно което на борда на паднал аероплан са се намирали 65 украински военнопленници (по това време още не се приказва за свален, а единствено за разрушил се самолет).Още час по-късно съветски народен представител към този момент изяснява, че самолетът е свален „ от украинците “ с „ три ракети “ и че втори аероплан с други 80 украински пленници е бил избавен от Русия, като е направил противоположен завой.Още час по-късно пропагандистите на Кремъл към този момент разгласяват лист с пленените украинци, които, твърди се, са се намирали на борда.
Необичайното в тази история е скоростта, с която се изнасят „ данни “ по една от най-чувствителните тематики – ориста на военнопленници. Откакто е почнала войната на 24 февруари 2022 година, въпросът за пленниците е може би единственият, по който Москва и Киев поравно резервират поверителност – чак досега, в който размяната е завършила.

И едно конкретизиране: вечерта в сряда съветската работа на Би Би Си и на Радио Свобода откриха, че в „ листата на военнопленниците “ има най-малко пет имена на хора, които от дълго време са разменени и в този момент живеят в Украйна.
Маршрутът на самолета
МО на Русия твърди, че самолетът е изхвърчал от военното летище Чкаловски до Москва и е трябвало да кацне в Белгород . Украйна не разяснява маршрута. Необичайното тук е в думата „ Москва “. Украинските пленници нормално се държат в Ростовска област, напълно покрай Украйна, а не в Москва, споделя Руслан Левиев от групата за разбор на военни данни CIT.

Едно е несъмнено – самолетът е летял на ниска височина, когато е бил свален. Тоест, той или е изхвърчал, или е кацал в близкото летище в Белгород.
Кой е бил на борда
Журналистите от плана „ Схеми “ на украинската работа на RFE/RL съумяха да потвърдят самоличността на, както и гибелта на трима от тях, като се свързаха с околните. Това е най-голямото достижение в идентифицирането на починалите, направено до този миг.

Андрей Юсов, представител на украинското разузнаване сподели, че в локалната морга са закарани телата единствено на 5 души, а на съветските спасители не е било разрешено да огледат мястото, където се е разрушил самолетът.

Цялата останала информация все по този начин е под въпрос и версията е единствено съветска: че на борда е имало още 65 украински военнопленници, предопределени за замяна с съветски жители, както и трима души защита. Необичайното тук е прекомерно дребният брой на охранителите.

Украински боец, който е бил покорен от Русия и след това сменен, твърди, че предходната година на 50 пленници са се падали по към в самолета.

Видеата от мястото на случая не демонстрират картина с „ десетки “ жертви, споделят Роман Свитан и украинският авиационен специалист инженер Константин Криволап . Обичайното за такива видеа е поле, осеяно с човешки остатъци.
Какво споделя Киев
След безмълвие от към 7 часа украинските управляващи започнаха да излизат с публични известия по случая. В нито едно от тях не се удостоверява, нито отхвърля роля на Украйна в свалянето на самолета. Не се разяснява и дали на борда е имало или не украински военнопленници.

Единствените два обстоятелството, изложени от Киев и съответстващи на случая, са следните:
За 24 януари фактически е била планувана замяна на военнопленници;В многочислените предходни случаи на замяна Русия е предупреждавала, че ще транспортира пленниците със аероплан и Украйна е осигурявала цялост на въздушния кулоар. Русия не е изпращала такова предизвестие за 24 януари. На какво наподобява тази история
Най-малко 10 публицисти, политици и специалисти съпоставиха настоящия агитационен съветски поток с този, който следва след свалянето на „ малайзийския боинг “. Сред хората, показали приликите, са екипите на Михаил Ходорковски и на Алексей Навални, специалистите Юрий Фьодоров, Константин Криволап, Михаил Самус.

На 17 юли 2014 година е свален боинг на малайзийските авиолинии с 298 души на борда. Всички умират. Самолетът лети от Амстердам за Куала Лумпур. Той е свален над територията на украинската Донецка област, която към този момент се управлява от проруски сепаратисти.

Години по-късно съд в Нидерландия съумява да откри, че самолетът е с оръжие на Руската федерация и в изискванията на цялостен надзор от Москва.

Но към този момент приликите със сваления в сряда аероплан не се отнасят до това кой е причинителят, а до това по какъв начин се развива пропагандата. През 2014 година съветското пропагандно пространство е залято от версии, показани като резултати от следствия. Всяка от тях опонира на всяка последваща, а изявленията съвсем се застъпват по време. Днес е известно, че нито една тогавашна версия не е съдържала правилен факт.

О.з. полк. Роман Свитан счита, че Украйна е извлекла поучения от тази отминала история и по тази причина в този момент мълчи - с цел да остави Русия да извади на показ всички невероятни версии, които е приготвила, без да й се даде опция да разяснява ясна украинска позиция.

За израелския боен анализатор Давид Шарп Украйна би трябвало да каже ясно дали свалянето на аероплан Ил-76 е нейно дело или не, без значение по какъв начин това ще повлияе на съветската агитация. Той припомня, че свалянето на какъвто и да било съветски боен аероплан е законна цел по време на война.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР