Украинският президент Володимир Зеленски каза, че западните доставки на танкове

...
Украинският президент Володимир Зеленски каза, че западните доставки на танкове
Коментари Харесай

Доставките на оръжия за Украйна трябва да изпреварват руските атаки, каза Зеленски в Давос

Украинският президент Володимир Зеленски сподели, че западните доставки на танкове и системи за противовъздушна защита би трябвало да идват по-бързо, с цел да изпреварят съветските офанзиви, до момента в който украинските сили водят " брутални и кардинални " боеве в Донбас . Той приказва посредством видеоконферентна връзка пред участниците в Световния стопански конгрес в Давос, Швейцария, на 18 януари. В постоянното си вечерно видеообръщение по-късно Зеленски сподели, че Донбас сега е " епицентърът " на войната.

Украйна записва последователно увеличение на обстрела и опити за настъпателни дейности от съветските сили там, сподели той, като благодари на " всички наши бойци, които държат позиции ".

Зеленски също благодари " за навременната помощ " на Канада , която заяви, че ще даде 200 бронетранспортьора на украинските сили.

" Времето, което свободният свят употребява за мислене, се употребява от терористичната страна за убийства ", сподели Зеленски. Доставките на западни танкове би трябвало да изпреварят ново навлизане на съветски танкове, добави той.

По думите му съдружниците му неведнъж са били " прекомерно неуверени " да работят, с цел да се опълчват на Русия, даже в случай че в последна сметка създадат верния избор. Той не загатна съответно Германия, само че Украйна неведнъж е призовавала Берлин .

Германия е обвързала решението си дали да изпрати танкове Леопард 2 с решението на Съединени американски щати за изпращане на съвременни танкове Abrams, отбелязва украинската работа на Радио Свобода. По рано в сряда заместник-министърът на защитата на Съединени американски щати Колин Кал сподели пред публицисти в Пентагона, че Съединените щати сега не са подготвени да дават танковете.

„ Просто не мисля, че към момента сме там “, сподели Кал, макар че не изключи това в бъдеще.

Германският канцлер Олаф Шолц, говорейки по-рано на форума в Давос, сподели, че Германия ще поддържа Украйна " колкото е належащо ". Но Шолц, макар рецензиите освен от Киев, само че и от съдружниците в НАТО и членовете на личната му коалиция, до момента се противопоставяше на изпращането на танкове Леополд 2.

" Ние непрестанно доставяме на Украйна огромни количества оръжия, в тесни съвещания с нашите сътрудници, в това число артилерия, системи за противовъздушна защита и бронирани транспортни средства ", сподели Шолц.

Зеленски добави, че е удовлетворен да чуе, че някогашният държавният секретар на Съединени американски щати Хенри Кисинджър е трансформирал мнението си за участието на Украйна в НАТО. Кисинджър, който приказва виртуално пред Световния стопански конгрес на 17 януари, сподели, че нашествието на Русия демонстрира, че към този момент няма смисъл Украйна да се държи отвън НАТО и участието на Украйна би било " подходящ резултат ".

Зеленски помоли присъстващите да почетат с минута безмълвие 14-те починали в сряда при злополука с хеликоптер на край Киев. Сред жертвите е министърът на вътрешните работи на Украйна Денис Монастирски , други висши чиновници на министерството и едно дете. На въпрос дали има терзания за личната си сигурност поради злополуката, Зеленски отговори, че не се тормози.

Западните поддръжници на Украйна ще обещаят по-тежки и по-модерни оръжия на Киев, сподели на форума шефът на НАТО Йенс Столтенберг , тъй като " това е борба за нашите полезности ".

Европейската комисия отпусна първия транш в размер на 3 милиарда евро от общата сума от 18 милиарда евро макрофинансова помощ за Украйна, заяви председателката на Комисията Урсула фон дер Лайен в речта си на годишната среща в швейцарския курортен град.

Съветът на Европейския съюз утвърди законодателен пакет от помощи за Украйна на стойност 18 милиарда евро още през декември. Благодарение на новата формула, Киев ще има обезпечена поддръжка за цялата 2023 година.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР