Учените откриват промени в морфологията на мишките, свързани с климатичните

...
Учените откриват промени в морфологията на мишките, свързани с климатичните
Коментари Харесай

Климатичните промени обуславят изменения в морфологията на мишките


Учените откриват промени в морфологията на мишките, свързани с климатичните промени, излиза наяве от проучване на университета "МакГил" в Канада.

„ По-топлите зими са в основата на морфологични промени през последните 50 години при някои типове мишки южно от Квебек.Това е характерен образец за следствията от измененията в климата върху дребните бозайници “, се споделя в проучването с създател Вирджини Милиен. Обект на проучването са били два типа мишки, които са близки родственици, населяващи източните елементи на Северна Америка – горската мишка и мишката с бели лапи. След последователното стопляне на зимите, мишката с бели лапи стартира да трансформира последователно местообитанието си, изтегляйки се по на север, със скорост приблизително от 11 км. годишно, се показва в проучването.

Преди към 50 години, девет от всеки 10 хванати мишки в резервата на МакГил, на 40 км източно от Монреал, са били горски мишки. Сега това съответствие е променено в интерес на мишките с бели лапи поради изтеглянето им на север в търсене на по-студени местообитания, с които са привикнали. Учените са открили и промени в морфологията на тези два типа мишки сравнявайки данни отпреди 10 години и непокътнати екземпляри от 50-те години. Учените са открили издължаване на черепа на двата типа, като то е по-силно изразено при мишките с бели лапи. Установено е и известно изместване обратно на кътниците върху челюстите.

Учените считат, че то може да е обвързвано с измененията в питателните привички под влияние на климатичните промени, както и с конкуренцията сред двата типа, чиито ареали в този момент се припокриват. Сега остава да се откри дали тези „ основни промени “ са генетични и ще се предават в идващите генерации. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР