Саудитска Арабия изразходва стотици милиарди лири, за да създаде футуристичен

...
Саудитска Арабия изразходва стотици милиарди лири, за да създаде футуристичен
Коментари Харесай

Зловещата тайна зад мегаполиса за милиарди, който арабите строят

Саудитска Арабия изразходва стотици милиарди лири, с цел да сътвори футуристичен град, какъвто светът не е виждал до момента. Но дружно с това идва и една тъмна и мрачна загадка.

Известен като The Line, саудитският план, основан от Neom, се прави оценка на 1 трилион $ (800 милиарда паунда).

Обявен за пръв път през 2021 година, планът планува построяването на град с дължина 106 благи, преминаващ през пустинята. Изграден до 2030 година, той ще бъде дом на девет милиона души, които ще живеят и работят в границите на екопроекта.



В The Line няма да има коли, а градът е необятен единствено 200 метра и се зарежда с възобновима сила като част от проектите на държавното управление на Саудитска Арабия да откаже стопанската система на страната от петрола.

Дължината мегаполиса обаче ще е цели 106 благи, тъй че триумф, в случай че ви се постанова да стигнете от единия до другия край бързо. В реалност той няма да бъде толкоз дълъг още доста време (ако въобще в миналото бъде построен), като до 2030 година ще бъдат построени единствено 1,5 благи.

Но с тази утопична фантазия идва и щипка тежка действителност, която наподобява повече на нещо от антиутопичен ефирен сериал.

Един някогашен чиновник на службата за сигурност на Саудитска Арабия разкри какво е същинското състояние на място, изключително за тези, които са наранени от построяването.

Служителят по сигурността, полковник Рабих Аленези, е избягал в Лондон, където твърди, че му е било подредено да „ убие локалните поданици “ в село, окупирано от племето хувайтат, в случай че те откажат да се реалокират, с цел да бъде издигната линията.

Това е станало, защото му е било подредено да изсели хората, принадлежащи към селско племе, като селото, в което те са живели, е трябвало да бъде изравнено със земята поради The Line.



Пред Би Би Си Алинези споделя, че му е била дадена заповед, в която се казвало, че „ всеки, който продължава да се съпротивлява [на изселването], би трябвало да бъде погубен “, тъй че това позволява потреблението на смъртоносна мощ против всеки, който остане в дома си.

Аленези сподели: „ Neom е в основата на концепциите на Мохамед бин Салман. Ето за какво той беше толкоз жесток в връзките си с с племето Хувейт. “

По време на въпросната задача един саудитец, Абдул Рахим ал-Хувейт, е убит ден откакто е отказал на комисията по аграрен указател да оцени къщата му.

В обществените медии той е изразил мнението си за това какво се случва с тези, които са принудени да се реалокират.

Снимки, споделени от Би Би Си, демонстрират село, известно като Шарма, преди и след подхванатото наложително осъществяване, като постройките са разрушени, а земята е разчистена в по-голямата си част, като се изключи инфраструктура като пътища.

Мохамед бин Салман започва проекта The Line, който цели основаването на 460 000 работни места и прибавянето на към 48 милиарда $ към стопанската система на страната.

Според оценките крайната цена на The Line ще доближи 2 трилиона $, като се има поради работата, която би трябвало да се извърши.

 
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР