Убийци“ и престъпници“.Това са само малка част от заплахите и

...
Убийци“ и престъпници“.Това са само малка част от заплахите и
Коментари Харесай

„Убийци“ и „престъпници“: Метеоролозите са подложени на безпрецедентен тормоз от привърженици на конспиративни теории

„ Убийци “ и „ нарушители “.Това са единствено дребна част от заканите и обидите, отправени през последните месеци към метеоролозите от AEMET, националната метеорологична организация на Испания. Те идват през обществените мрежи, уеб страницата на организацията, писма, телефонни позвънявания, даже под формата на графити, изписани на една от постройките на организацията.

Злоупотребите и тормозът " постоянно са се случвали " против учените на организацията, споделя пред Си Ен Ен Естрела Гутиерес-Марко, представител на AEMET.

Но в последно време се следи бързо повишаване, което съответствува с рисковите метеорологични условия в Испания. Тежката суша е довела до понижаване на водните равнища до обезпокоително ниски равнища, което се изостря от рекордните температури през април.

През април AEMET разгласява видеоклип в Twitter, в който приканва за преустановяване на издевателството и моли за почитание. Намеси се даже държавното управление. Тереса Рибера, министърът на екологичния преход на Испания, разгласява в Twitter обява в поддръжка на организацията: Време е да кажем " задоволително ". Лъжитедават крила на конспирациите и страха, наскърбяват... Време е да кажем " задоволително ".

Тормозът къмметеоролозите от страна на последователите на теориите на конспирацията и отрицателите на климатичните промени не е събитие, протичащо се единствено вИспания.

Националните метеорологични служби, метеоролозите и комуникаторите по въпросите на климата в страни от Съединени американски щати до Австралия споделят, че се сблъскват с възходящ брой закани и обиди, постоянно към обвиняванията, че преувеличават, лъжат или даже управляват времето.

В случая с Испания огромна част от троловете се въртят към преекспонирането на една остаряла доктрина на конспирацията -така наречените " химически следи ".

Под доста от изявленията на организацията в Twitter, изключително тези, които се отнасят до по-екстремни метеорологични условия, потребителите разгласяват изображения на синьо небе, пресечено от мъглявибели следи. Те лъжливо настояват, че следите съдържат коктейл от химикали, които изкуствено манипулират времето - не разрешават да вали и предизвикват климатични промени.

Теорията е изрично отхвърлена от учените.

Самолетите в действителност изпускат следи от пара, наречени контрасти, кратко от кондензационни следи, които се образуват, когато водната пара се кондензира в ледени кристали към дребните частици, изпускани от реактивните мотори.

Но учените са безапелационни - няма доказателства за съществуването на " химически следи ".
" Едно от най-трудните прекарвания "
През април метеорологът Исабел Морено написа в Туитър: " Дъждът пропуща Испания ", с изображение на дъждовна линия, разпростряла се в Европа, само че пропускаща съвсем напълно Испания. Тя беше изцяло неподготвена за реакцията.

" Това беше едно от най-трудните прекарвания в обществените медии в живота ми ", споделя Морено, която се включва в испанския ефирен канал RTVE. " Получих ХИЛЯДИ отговори на един (очевидно) безопасен туит ", сподели тя в имейл до CNN.

Много от тях я упрекнаха, че прикрива операция на времето.

" Не ни вземайте за идиоти ", споделя един от тях. " Те ни изсушават, а вие сте представител на тези, които го вършат ", сподели различен. И още, и още.

Въпреки че имаше и доста подкрепящи известия, беше ужасно, споделя Морено. " Никога не съм виждала нито такова количество отговори, нито такова равнище на експанзия ". Отнело ѝ дни, с цел да може още веднъж да влезе в Twitter, без да се усеща обезпокоена или уплашена.

Във Франция метеоролозите бяха упрекнати, че преувеличават сушата и горещините в страната.

Météo France, френската национална метеорологична работа, съобщи, че известията на организацията са " обект на все по-редовни офанзиви ", съобщи представител на Météo France пред Си Ен Ен.

Дезинформацията за климата в обществените медии е изключително публикувана, сподели той. Тя " наподобява се разраствакакто във връзка с броя на офанзивите, ориентирани против научни изявления, по този начин и във връзка с все по-агресивния звук на обидите ".

В Австралия Бюрото по метеорология е бомбардирано от рецензии за отчитането на температурните върхове, като се твърди, че те са повишени, с цел да наподобяват климатичните промени по-лоши. Говорителка на БМО назова тези изказвания неточни. " Бюрото транспарантно рапортува и дава достъп до своите доста огромни записи на климатични данни ", сподели тя.

В Обединеното кралство пък метеоролозите оповестиха за невиждани равнища на онлайн тормоз по време на миналогодишната рекордна гореща вълна, която докара до първото в историята " алено предизвестие " за горещини.

" Тъй като учените съобщаваха тази информация, те бяха упреквани, че подтикват към държавна нервност ", съобщи пред Си Ен ЕнЛиз Бентли, основен изпълнителен шеф на Кралското метеорологично сдружение.

Метрологичната работа даже беше упрекната, че е трансформирала цветовата гама на картите си, с цел да наподобяват по-драматични. " Не сме го правили, просто беше доста горещо ", сподели Оливър Клейдън, чиновник по връзките в Метрополитен, пред Си Ен Ен.

Американските метеоролози и експерти по въпросите на климата не са избегнали нападките и конспирациите.

" Всеки път, когато пишех за световни тематики, като да вземем за пример годишния отчет за температурата, секцията с мнения се пълнеше с политически намеци и тайни теории ", споделя Елиза Рафа, метеоролог в предаването Queen City News, основано в Шарлот, Северна Каролина.

Като жена в медиите тя по-често получава мнения за външния си тип, в сравнение с за данните, коитосъобщава, споделя тя пред Си Ен Ен.

Дженифър Франсис, старши теоретичен помощник в Центъра за проучване на климата " Удуел ", сподели, че в последно време следи повишаване на злоупотребите.

" Почти всеки ден получавам многочислени мнения за моето незнание и за климатичната алармистика ", споделя тя пред Си Ен Ен.

Ерозия на доверието

Някои специалисти по дезинформация прокарват директна линия от конспирациите, които процъфтяха по време на пандемията от Ковид- когато специалистите се сблъскаха с голям брой злоупотреби - до разрастването на климатичните конспирации.

Хората се нуждаят от " настоящи " тематики, върху които да закачат тези теории, споделя Александър Лопес-Борул, учител в катедрата по осведомителни и информационни науки в Universitat Oberta de Catalunya в Испания.

Тъй като Ковид-19 изчезва от заглавията на вестниците, изменението на климата се трансформира в мощна тематика за обединяване. Наблюдава се огромно нарастване на " обидите, ориентирани към всички организации, свързани с времето ", споделя той.

" Това е разумна еволюция на по-широката наклонност към отблъскването на институциите и ерозията на доверието ", споделя Джени Кинг, началник на отдел " Изследване на климата и политиката " в Института за стратегически разговор, мозъчен концерн, фокусиран върху дезинформацията и екстремизма.

Този тип конспирации нормално се основават на концепцията, че дадена група " употребява претекста за изменението на климата или претекста за решение на въпроси на публичната политика, с цел да реализира някаква подла цел ", сподели тя.

А времето е елементарен метод за навлизане. Много от аспектите на науката за климата могат да наподобяват доста механически или нереални, само че времето е нещо, с което хората си взаимодействат постоянно, сподели Кинг.

" Това е доста по-непосредствен метод да се притегли по-широка публика към този песимизъм... да се посеят семената на подозрението против климатичната стратегия като цяло ", сподели тя.

Ролята на метеоролозите в обясняването на това по какъв начин изменението на климата въздейства на времето, изключително на рисковите метеорологични условия, е изключително значима тематика.

Екстремното време може да бъде обезпокоително, изключително когато има последици и жертви, като да вземем за пример рестриктивните мерки на водата в Испания.

Теориите на конспирацията подхранват този боязън, като оферират просто, примамливо пояснение - сподели Лопес-Борул. По-лесно е да повярваш, че изменението на климата е подправено, или че е операция на авторитетни хора, в сравнение с да се ориентираш в комплицирания проблем и какво значи той за обществото.

" Промяната е сложна и страшна ", споделя Франсис. " Просто се пробвам да си правя работата. Трудно е да се борим с тайните теории, когато те се появят. Някои специалисти споделят, че оферират елементарни графики и опровержения, когато могат, само че се пробват да пренебрегват тези, които идват недобросъвестно ".

Дъг Макнийл, климатолог и статистик в Центъра Хадли на Метрополитен, проучвателен център в Обединеното кралство, съобщи, че като академик приветства провокациите. " Ако хората показват по-добри доказателства и вие измененията мнението си, това е добре ", сподели той.

Но в последно време няма подобен опит. " Тези хора не показаха по-добри доказателства ", сподели той. " Те пристигнаха, с цел да ни спрат да приказваме за науката за климата. " Сега той разчита доста повече на бутона за блокиране.

Морено повтори това. " Намирам, че е доста мъчно да трансформира съзнанието на хора, които в действителност имат мощни убеждения в тези конспирации ", сподели тя. По-лесно е да се предотврати зараждането на тези хрумвания у хората, като се преборим с митовете и разбираем по какъв начин действа атмосферата, добави тя.

Този тип връзка може в действителност да помогне, сподели Кинг. Някои от най-хубавите начинания са, " когато медиите или научните институции в действителност се пробват да демистифицират процеса на правене на данни от публичен интерес ", сподели тя.

Кинг се тревожи за въздействието на тези конспирации върху политиката за климата. " Ако желаеме да използван някакви политики, амбициозни или не, свързани с екологичната стратегия и с острата рецесия на изменението на климата, в този момент наподобява, че това ще се появи на дневен ред ", сподели тя.

Лопес-Борул се надява, че метеоролозите и комуникаторите на климата ще продължат да работят и няма да бъдат изтласкани от онлайн пространството.

" Отговорът не е да изчезнат или да закрият профилите си в обществените медии... те би трябвало да останат в тях, тъй като са в действителност потребни ", сподели Лопес-Борул.

Но защото климатичната рецесия провокира по-екстремни метеорологични условия, тормозът може да се усили още повече.

А това се отразява отрицателно, споделя Рафа. " Мисля, че е елементарно за хората да не помнят, че съм човек. Някои от тези мнения могат да бъдат мъчителни. Аз просто се пробвам да си правя работата. "
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР