Тялото на покойния почетен папа Бенедикт XVI е положено в

...
Тялото на покойния почетен папа Бенедикт XVI е положено в
Коментари Харесай

Започна поклонението пред папа Бенедикт XVI

Тялото на починалия почетен папа Бенедикт XVI е положено в базиликата " Свети Петър " във Ватикана, понеделник, 2 януари 2023 година Photo: AP/Andrew Medichini
Тялото на почетния папа Бенедикт XVI е положено в базиликата „ Свети Петър “, където хиляди хора се подредиха часове преди зазоряване в понеделник, с цел да отдадат почитта си, предадоха международните организации. 

Вратите на базиликата се отвориха, с цел да могат хората, някои от които чакаха с часове в студа преди зазоряване, да отдадат почитта си към починалия понтифик, който шокира света през 2013 година, като се отдръпна от папския трон – първият, който го направи от 600 години насам.

Крехкият 95-годишен Бенедикт умря в събота сутринта във ватиканския манастир, където живееше от отдръпването си през 2013 година, когато стана първият понтифик, подал оставка от 600 години насам.

35-годишният Филипо Тучио дойде от Венеция с нощен трен, с цел да види тялото на Бенедикт, споделя „ Асошиейтед прес “.

„ Исках да отдам респект на Бенедикт, тъй като той имаше основна роля в моя живот и в моето обучение. Пристигнах тук към 7:30 ч., откакто напуснах Венеция нощес “, сподели Тучио.

Тучио добави, че е учил богословие и „ неговият понтификат ме съпътстваше през университетските ми години “.

„ Той беше доста значим за мен: за това, което съм, за моя метод на мислене, за моите полезности. Ето за какво желаех да се сбогувам с него през днешния ден “.

Публичното отдаване на респект ще продължи 10 часа през днешния ден. Във вторник и сряда са планувани 12 часа преди погребението в четвъртък сутринта, което ще бъде ръководено от папа Франциск, на площад „ Свети Петър “.

Служителите по сигурността чакат най-малко 25 000 души да преминат около тялото през първия ден.

Тялото му, облечено в червени и златни литургични одежди, беше сложено на елементарен подиум, а двама швейцарски гвардейци стояха от двете му страни, до момента в който вярващите минаваха около него, написа „ Ройтерс “.

Нямаше и диря от големите тълпи, пристигнали да отдадат респект на предшественика на Бенедикт, папа Йоан Павел II, след гибелта му през 2005 година, отбелязва организацията.

По време на осемгодишното си папство Бенедикт, систематичен, свенлив и доста затворен немец, мъчно съумя да запълни обувките на харизматичния Йоан Павел, предизвиквайки непрекъснати съпоставения в медиите и измежду вярващите от 1,3-милиардната Църква.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР