Твърди се, че един от водещите военни дейци на Русия,

...
Твърди се, че един от водещите военни дейци на Русия,
Коментари Харесай

Руският генерал, ръководил войната в Украйна, е освободен от длъжност

Твърди се, че един от водещите военни дейци на Русия , военачалник Сергей Суровикин , е изгубил работата си като шеф на военновъздушните сили след седмици на спекулации за изгубването му от публичното полезрение. Информационната организация „ РИА Новости “ заяви, че той е бил освободен от поста си, базирайки се на собствен източник .

В продължение на няколко месеца военачалник Суровикин отговаряше за пълномащабната инвазия на Русия в Украйна , само че никой не го е виждал там от протеста на групировката „ Вагнер “ през юни до през днешния ден. Анализатори считат, че отстраняването му от служба датира точно от въпросния протест, предава „ BBC “.

В един от съветските отчети се цитира източник от Министерството на защитата , съгласно който генералът е бил освободен , защото следва да му бъде предоставена нова служба и в този момент е в къс отпуск. Ролята му на началник на въздушно-космическите сили е била поета от началника на щаба на военновъздушните сили военачалник Виктор Афзалов , съобщи още организация „ РИА Новости “.

Както е известно, в часовете, в които наемниците на групировката „ Вагнер “ потеглиха към Москва на 24 юни, военачалник Суровикин се появи във видеоклип , в който ги прикани да се върнат в базата. По-късно обаче реакцията му отношение на изключителната обстановка беше съпоставена с държание на пленник . Не е загадка, че генералът е в положителни връзки с водача на „ Вагнер “ Евгений Пригожин , който изпитва злост към други фигури в отбранителната подчиненост.

В седмиците след протеста през юни съветски военни блогъри оповестиха, базирайки се на непотвърдена информация, че военачалник Суровикин е бил арестуван за разпит . Високопоставени лица обаче отхвърлиха това да е истина, като един от пенсионираните генерали съобщи, че той просто „ си почива “ и сега не е разполагаем.

Генерал Суровикин , 56-годишен деец от руската акция в Афганистан през 80-те години на предишния век, получи прозвището военачалник Армагедон поради бруталната си тактичност, приложена в Сирия.  Друг забавен факт е, че той е първият офицер от армията, който оглавява въздушно-космическите сили на Русия, а няма никакъв опит в авиацията. Грандиозното му покачване е оповестено през октомври 2022 година, когато е назначен за главнокомандващ съветските сили в Украйна, месеци след началото на пълномащабна инвазия, подхваната от Русия. Трите месеца, през които е отпред обаче не са изключително сполучливи за страната му. В деня, в който е назначен, мостът над Керченския пролив е атакуван, а седмици по-късно Суровикин подрежда оттегляне от град Херсон. В рамките на три месеца военният водач е заместен от началника на съветския щаб Валерий Герасимов , който става един от неговите заместници. Руските военни ръководители нямат доста мотиви за горделивост и хвалба, откогато президентът Владимир Путин активизира военните сили на Русия през февруари 2022 година Много от висшите военнослужещи постоянно биват премествани на разнообразни постове.

Преди военачалник Суровикин да бъде подложен отпред на интервенцията, военните дейности се ръководеха от генерал-полковник Генадий Жидко . Той умря в Москва предходната седмица след „ дълготрайно боледуване “ , оповестиха високопоставени лица.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР