След като видя как Израел изравнява със земята голяма част

...
След като видя как Израел изравнява със земята голяма част
Коментари Харесай

„Ще трябва да направим избор“: Защо Байдън заплашва Израел сега?

След като видя по какъв начин Израел изравнява със земята огромна част от Газа , президентът на Съединени американски щати Джо Байдън реши да сложи границата при град Рафах, написа „ Politico “. Сега той би трябвало да реши какво да прави, в случай че министър-председателят Бенямин Нетаняху я пресече.

Миналата седмица президентът тихомълком подреди на екипа си да спре доставките на солидни бомби за Израел, с цел да „ съобщи обръщение “ на Нетаняху, че нито една интервенция не трябва да продължава без проект за отбрана на цивилното население, съобщи американски чиновник. След това, откакто Нетаняху напредна с настъплението към Рафах , Байдън даде изявление в сряда в праймтайма, в което даде обещание да не изпраща на Израел повече огромни бомби и артилерийски снаряди, които той евентуално ще употребява за огромна офанзива против град с повече от един милион палестинци.

Администрацията се надява, че опасността е задоволителна, с цел да спре широкомащабното навлизане в Рафах, даже и да продължава да се мъчи да изясни какво тъкмо минава алената линия. Длъжностните лица споделят, че не желаят Израел да стартира интервенция , която може да унищожи в допълнение инфраструктурата и да изпрати още цивилни да бягат в търсене на сигурност, само че непрекъснато загатват, че са отворени за по-малки, по-целенасочени задачи в южния град на Газа.

Нетаняху, който е изправен пред засилващ се вътрешен напън да унищожи Хамас и да върне заложниците вкъщи, наподобява е подготвен да ескалира акцията, даже и без президента на Съединени американски щати до себе си, както беше след нападението на Хамас на 7 октомври , с което стартира войната.

„ Ако това се случи, ще би трябвало да вземем решение , удостовери втори американски чиновник, един от тримата, на които бе предоставена анонимност, с цел да обсъдят сензитивния миг във войната. Той изясни:

„ Това не се е случило и може и да не се случи. Това е, върху което работим.

Откакто „ Хамас “ нахлу в Израел и умъртви 1200 души и взе 250 заложници, Байдън дава обещание да пази страната, отказвайки да се колебае макар натиска от страна на демократите в Конгреса , пропалестинските гласоподаватели и ядосаните студенти .

Защитавайки Израел, президентът и екипът му упорстваха, че е невероятно Израел да се прицели чисто във зложелател, който употребява жив щит и се крие измежду цивилното население.

Байдън акцентира поддръжката си за Израел даже в изявлението си в сряда:

„ Ще ви помогнем да получите Яхия Синвар , визирайки водача на Хамас, за който се счита, че се крие в тунелите в Рафах.

Съобщението на Байдън за оръжията е неговото чупене на стъкла – и връзките му с Нетаняху – преди изключителна обстановка . Това е несъзнателно самопризнание, че напъните му да умилостиви министър-председателя, като се въздържа от обществена рецензия, са имали стеснен резултат – задоволителен, с цел да насърчи напъните за възстановяване на филантропичната рецесия , само че не задоволителен, с цел да я приключи. Проблемът за Байдън е, че Израел може би към този момент е навлязъл доста по-дълбоко в Рафах, в сравнение с той признава. Президентът съобщи пред CNN, че „ те не са навлезли в обитаемоте места. Това, което направиха, е навръх границата с Египет.

Сателитни фотоси, видени от голям брой медии, демонстрират развалени здания на към две благи във вътрешността в града – подиуми, които подхождат на това, което нормално следва израелските интервенции по оформяне на платна и наземни нашествия . Те демонстрират, че израелските отбранителни сили са минали оттатък граничния пункт Рафах сред Египет и Газа и са навлезли в главните региони на града.

Високопоставен чиновник на администрацията съобщи, че Израел към този момент разполага с батальони, които да нападат Рафах , само че сега към момента няма задоволително войски, с цел да завземе огромни елементи от града.

„ Израел разполага с всичко належащо, с цел да организира сухопътна интервенция в Рафах, в случай че желае, само че президентът ясно съобщи, че не желае да дава материали за такава интервенция, в случай че Израел пристъпи към нея.

Все още не е ясно какво тъкмо администрацията дефинира като „ огромна “ интервенция . Говорителят на Съвета за национална сигурност Джон Кърби се спря на това в четвъртък в диалог с кореспонденти, като сподели, че тя ще се разпознава по напредването на доста сили и вредите върху гражданската инфраструктура „ за разлика от по-прецизните, по-целенасочени, по-ограничени типове интервенции, напълно искрено казано, каквито виждаме сега долу на пропускателния пункт Рафах .

Макар Байдън да приканва Израел да заобикаля да се насочва към обитаеми места, „ за мен не е ясно какво съответно желае да се случи президентът , споделя Джонатан Лорд, който управлява работата за Близкия изток в мозъчния концерн „ Център за нова американска сигурност “, като отбелязва, че администрацията наподобява към момента желае унищожаването на „ Хамас и връщането на заложниците . Той добави:

„ Трудно е да се разбере по какъв начин неналичието на изясненост към политиката, съчетана с неотдавнашните обществени мнения на президента, е в интерес на тези цели . “

Администрацията упорства, че посланията на Байдън по този въпрос са поредни, откогато той предизвести през март, че навлизане в Рафах, застрашаващо цивилни , ще премине неговата „ алена линия “. Байдън повтори същото нещо по време на многочислени телефонни диалози с Нетаняху, като в един миг предишния месец заплаши да преразгледа политиката на Съединени американски щати, в случай че филантропичната обстановка в Газа не се усъвършенства фрапантно. В рамките на няколко часа Израел отвори повече пропускателни пунктове на територията, което разреши на палестинците, изправени пред апетит, да получат спешна помощ .

Израел към момента не разполага с проект за отбрана на цивилното население в Рафах, предизвести висшият чиновник на администрацията, като повтори сходни мнения на държавния секретар Антъни Блинкен :

„ Той не дава отговор на нашите опасения по отношение на това, което би било належащо, с цел да се оправим с евентуален голям поток от бежанци.

По думите му Израел е поръчал доста палатки за хората, които могат да избягат от Рафах, само че не задоволително, добави служителят.

Белият дом се надяваше, че Израел и Хамас ще сключат съглашение за шестседмично преустановяване на огъня и освобождение на заложниците, което ще отхвърли нуждата от атака в Рафах. Но нахлуването на Израел в града спря дългогодишните договаряния и шефът на Централно разузнавателно управление на САЩ Бил Бърнс , основният договарящ от страна на Съединени американски щати, се връща във Вашингтон без съглашение.

Кърби предизвести, че една огромна интервенция в Рафах ще бъде от изгода за преговорната позиция на Хамас, а не на Израел, макар че държавното управление на Нетаняху упорства, че военният напън ще принуди бойците да се оправят.

„ Ако аз съм господин Синвар , сподели той пред кореспонденти – „ и виждам по какъв начин почтени хора стават жертва на огромни обилни бойни интервенции в Рафах, тогава имам все по-малко тласъци да желая да седна на масата за договаряния и да се спогодя. Мога да санкционирам Израел по допустимо най-лошия метод поради метода, по който се държат .

Сраженията евентуално ще продължат, до момента в който договарянията са краткотрайно спрени. Но Байдън счита, че може да задържи 2000- и 500-килограмовите бомби от Израел, тъй като Хамас е станал по-малка опасност за седемте месеца война.

„ Хамас не е усещал и не е понасял подобен напън и такива жертви, каквито понася в този момент , изясни Кърби и добави:

„ Картината на Хамас през днешния ден не е такава, каквато беше преди шест месеца, и е резултат от натиска, който израелците оказаха върху нея.

Той повтори позицията на Байдън, че Съединени американски щати към момента ще дават на Израел отбранителни качества и няма да спрат нищо от военната помощ в размер на 14 милиарда $ , позволена от законодателите предишния месец.

Засега Нетаняху наподобява подготвен да разшири нашествието в Рафах дотолкоз, доколкото му е належащо, с цел да унищожи Хамас. В четвъртък той пусна видеоклип на Х, в който се зарича да продължи да преследва войната.

„ Ако би трябвало да останем сами, ще останем сами , твърди той и добави:

„ Ако е належащо – ще се бием с нокти . “

Испания и други държави-членки на Европейски Съюз се готвят да признаят страната Палестина

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР