През първото тримесечие на тази година икономиката на Обединеното кралство

...
През първото тримесечие на тази година икономиката на Обединеното кралство
Коментари Харесай

Икономиката на Обединеното кралство излиза от рецесията силно

През първото тримесечие на тази година стопанската система на Обединеното кралство означи растеж за първи път от една година, а през втората половина на 2023 година ще излезе от плитка криза, написа „ Politico “.

Брутният вътрешен артикул е повишен с 0,6% през трите месеца до март и е с 0,2% по-голям по отношение на година по-рано, заяви Националната статистическа работа в първата си оценка за тримесечието в петък. Това е по-силно от предстоящите от анализаторите авансово 0,4 %, което се дължи частично на по-доброто от предстоящото показване на индустриалния бранш през март. Производствената продукция набъбна с 0,3%, вместо да се свие с 0,5%, както се очакваше.

Данните идват ден, откакто Английската централна банка алармира, че е все по-близо до понижаване на лихвените проценти за първи път от следпандемичния скок на инфлацията. По-добрите от предстоящото данни, съчетани с вероятността за понижаване на лихвите през идващите месеци, доведоха до нов рекорден растеж на главния борсов показател FTSE 100 при отварянето на борсата, до момента в който паундът нарастна по отношение на $ и се търгуваше за малко над 1,25 $. Ето какво съобщи министър-председателят Риши Сунак посредством X:

„ Икономиката се обърна в друга посока. Днешната вест го потвърждава. Знаем, че нещата към момента са сложни за доста хора, само че проектът работи и ние би трябвало да се придържаме към него. “

Както разноските на семействата , по този начин и държавните разноски поддържаха растежа , само че бизнес вложенията се забавиха, защото по-специално строителната промишленост претърпя слаби няколко месеца през февруари и март. Нетната търговия също оказваше по-малък напън върху Брутният вътрешен продукт от нормалното, само че не по аргументи, които свидетелстват за икономическо здраве: наблюдаваше се огромно нарастване на износа на немонетарно злато, до момента в който вносът – изключително на коли и машини – внезапно понижа.

„ Сега не е моментът министрите от Консервативната партия да вършат победна обиколка и да споделят на британците, че в никакъв случай не са се чувствали толкоз добре “ , отвърна канцлерът в сянка Рейчъл Рийвс, която добави:

„ Икономиката към момента е с 300 лири по-малко на човек, в сравнение с когато Риши Сунак стана министър-председател. “

Директорът на изследователския отдел на фондация „ Resolution “ Джеймс Смит съобщи, че тримесечието е било най-силното за растежа от края на 2021 година, само че добави, че „ по-широкият подтекст към момента е обезпокоителен “ . Той означи, че миналогодишната криза е била третата от 2008 година насам, като акцентира:

„ Тези прекомерно постоянни разтърсвания и спадове сред тях понижават виталния стандарт и натоварват обществените финанси. “

Бутилки с живак в изоставена раница са били открити в Перник

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР