Руските военни сили започнаха учения с тактически ядрени оръжия, които

...
Руските военни сили започнаха учения с тактически ядрени оръжия, които
Коментари Харесай

Русия започва ядрени учения като предупреждение към Запада

Руските военни сили започнаха учения с тактически нуклеарни оръжия , които бяха оповестени от съветските управляващи по-рано този месец като очевидно предизвестие към избрани високопоставени западни чиновници, които повдигнаха тематиката за възможна по-дълбока ангажираност на нациите им във войната в Украйна, съобщи „ Associated Press “.

За първи път Русия разгласи обществено, че ще организира учения с тактически нуклеарни оръжия, макар че стратегическите ѝ нуклеарни сили постоянно организират учения, като съзнателно не дават информация за това. Според изказване на Министерството на защитата , оповестено през вчерашния ден, първият стадий на новите учения планува „ практическо образование по подготовка и потребление на нестратегически нуклеарни оръжия “ , в това число ракети „ Кинжал “ и „ Искандер “ , които имат потенциала да придвижват нуклеарно оръжие. Занятията се организират в Южния боен окръг , който се състои от няколко съветски района в южната част на страната, в това число по границата с Украйна – Крим, нелегално анексиран от Украйна през 2014 година, и четири украински района, които Русия нелегално анексира през 2022 година и отчасти окупира.

Планът за идните учения беше разгласен още на 6 май , като в изказване на Министерството на защитата се показва, че те са в отговор на „ провокативните изказвания и закани, отправени от някои западни високопоставени лица във връзка с Руската федерация “.

Тактическите нуклеарни оръжия включват въздушни бомби , бойни глави за ракети с дребен обхват и артилерийски муниции , като всички те са предопределени за потребление на бойното поле. Те са по-малко мощни от стратегическите оръжия, които са снабдени с солидни бойни глави, които имат способността да въоръжават междуконтинентални балистични ракети и са предопределени за заличаване на цели градове.

Изявлението беше оповестено, откакто френският президент Еманюел Макрон още веднъж съобщи, че не изключва изпращането на френски войски в Украйна, а външният министър на Обединеното кралство Дейвид Камерън показа, че украинските сили ще могат да употребяват английски оръжия с отдалечен обхват на деяние, с цел да нанасят удари по цели на територията на Русия. Кремъл разкритикува гневно тези мнения, като ги дефинира като рискови, което бързо ускори напрежението сред Русия и НАТО . На 6 май представителят на Кремъл Дмитрий Песков разяснява, че изказването на Макрон и на други английски и американски високопоставени фигури са насърчили планирането на нуклеарните учения. Песков добави, че думите на западните водачи са довели до „ нов кръг на ескалация “.

Украйна и Европейски Съюз упорстват да се стартират договаряния за участие през юни

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР