Кремъл твърди, че руски сили са навлезли в североизточния граничен

...
Кремъл твърди, че руски сили са навлезли в североизточния граничен
Коментари Харесай

Русия твърди, че войски са влезли в граничен град край Харков

Кремъл твърди, че съветски сили са навлезли в североизточния граничен град Волчанск, покрай втория по величина украински град Харков. Украйна твърди, че там към момента се водят тежки боеве, написа Би Би Си.

След изненадващото навлизане през границата в петък Русия ускори нападенията си в района, като завзе минимум девет села и обитаеми места в една от най-значителните сухопътни офанзиви след пълномащабното си навлизане в Украйна през февруари 2022 година

Хиляди цивилни избягаха към Харков, а измежду украинските командири има опасения какво може да се случи, в случай че съветските сили се приближат до града в артилерийски обхват.

Украинската войска съобщи, че Русия е разгърнала „ обилни сили “ - до пет батальона - в последната си атака, като призна, че съперникът е имал „ тактически триумф “.

В изказване армията твърди, че Русия е изгубила повече от 100 военнослужещи за един ден, като прибавя, че подхваща ограничения за отбиване на настъпващите сили.

През последните дни Волчанск, ситуиран на 74 км. от Харков, беше мощно бомбардиран, а чиновници от околния район настояват, че Москва към този момент нападна селища с плаващи бомби.

Въпреки че е значим град в района, Волчанск няма изключително военно значение, въпреки че завладяването му би било удар по военния престиж на Украйна.

Областният началник на Харков Олег Синегубов съобщи, че Русия съзнателно се пробва да разтегне фронтовата линия, като нападна на дребни групи в нови направления.

Той съобщи пред локална телевизия, че украинските сили удържат съветските войски, само че предизвести, че боевете могат да обзет нови селища, съгласно Ройтерс.

Близо 6 000 души са били евакуирани в района, сподели той и добави, че 30 селища са били наранени от минометен или артилерийски обстрел.

Макар да се счита, че това съветско трансгранично навлизане към момента е малко евентуално да успее да превземе Харков, последователното им доближаване към тази нова, североизточна фронтова линия единствено усилва паниката на живеещите там.

Разочаровани украински бойци описват пред Би Би Си, че в началото съветските бойци са могли просто да „ влязат “ в района заради неналичието на защита.

Костянтин Тимченко, който живее във Волчанск, е измежду напускащите града и се насочва към релативно безвредния Харков и споделя, че е шокиран от близостта на бойните дейности.

„ На половин километър отсам към този момент се водят боеве с автоматизирани оръжия “, сподели той.

„ От едната страна са, а от другата - нашите “.

„ Танковете непрекъснато се доближават, стрелят в тил и след това си потеглят. Мислех, че всичко ще бъде наред. Бях шокиран. Съжалявам, че не знаех авансово. “

Далеч от Харков, двама души са починали при обстрел в следения от Русия град Донецк в Източна Украйна, твърди кметът, назначен от Русия.

И минимум трима души са починали при удар по индустриална зона в Краснодон, прочут като Сорокина на украински, следена от Русия част от Източна Украйна, съобщи локалният губернатор, назначен от Москва.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР