Турция ще се противопостави на натиска от страна на западните

...
Турция ще се противопостави на натиска от страна на западните
Коментари Харесай

Ердоган: Имам специални отношения с Путин. Русия и Турция се нуждаят една от друга

Турция ще се опълчи на натиска от страна на западните страни и ще продължи да укрепва политическите и икономическите си връзки с Москва макар войната. Такова обръщение насочи турският президент Реджеп Тайп Ердоган в изявление за CNN седмица преди решаващия балотаж на президентските избори.

" Русия и Турция се нуждаят една от друга във всяка допустима област ", съобщи той, като акцентира, че личните му " специфични връзки " с съветския президент Путин се задълбочават.

" Западът не води доста уравновесен метод - нужен е уравновесен метод към страна като Русия. Ние не сме в миг, в който бихме наложили наказания на Русия, както направи Западът ", добави той.

Ердоган е посоченият любимец в турската конкуренция за президент, която ще се реши на 28 май. Той и главният му противник Кемал Кълъчдароглу, се разминават по редица външнополитически въпроси, в това число връзките с Москва и Запада.

Противникът му към този момент даде обещание да се опита да оправи дипломатическите връзки на страна със западните страни и ще пренастрои връзките на Анкара с Москва. В последните дни Кълъчдароглу даже втвърди тона си по отношение на Кремъл и го упрекна в интервенция в изборите в Турция - изказвания, които Москва отхвърли.

Анкара е страна членка на НАТО, само че от началото на войната в Украйна ускорява икономическите си връзки с Русия, като усили вноса на на ниска цена съветски нефт, върху който останалите европейски страни постановиха ембарго. Турската страна се пробва да се нарежда като неутрална в спора.

Преди дни Ердоган посочи ролята си на медиатор в неотдавна възобновената договорка за зърно, която разрешава доставките на зърно от блокираните украински пристанища да доближат до международния пазар. В речта си в сряда той подчертава върху триумфа на съглашението, описвайки Путин като " безценен другар ".

В изявлението си за CNN Ердоган загатва още, че е малко евентуално да промени външнополитическата си позиция, в случай че завоюва нов мандат, като съобщи, че опълчването му на кандидатурата на Швеция за участие в НАТО ще продължи.

" В момента не сме подготвени за Швеция, тъй като една страна в НАТО би трябвало да има мощна позиция, когато става въпрос за битка с тероризма ", сподели той.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР