Аз прекрасно зная, че няма кой да върне детето ми.

...
Аз прекрасно зная, че няма кой да върне детето ми.
Коментари Харесай

Ани Стоянова: Хора, които не разбират от детско здравеопазване, с...

„ Аз прелестно зная, че няма кой да върне детето ми. Искам други деца да не са на мястото на Даная и други родители да не са на мое място. Без публичен напън няма да стане. Това не е моята борба, това е нашата борба “, уточни тя.

 

„ Ако би трябвало да направя равносметка в персонален проект за тази една година, бих споделила, че фразата „ времето лекува “ не е вярна. Напротив. Изостряш сетивата си. Липсата всеки ден става по-голяма. Все едно си пратила детето си на екскурзия и колкото повече време минава, толкоз по-мъчно става “, добави Стоянова.

 

„ Чакането на национална детска болница ни костваше доста. Не можем да платим цената на погубените детски животи. Говорим за спасяеми животи. Далеч съм от мисълта, че не знам в какъв свят пребивавам, че хора умират. Това е неизбежно, но когато става въпрос за спасяеми животи – закъсняхме “, акцентира тя.

Фондация „ Даная “ внесе в Министерския съвет, Народното събрание и министерство на опазването на здравето 11 705 подписа за реформи в детското здравеопазване с съответни оферти, с които измененията да се случат. В самодейността се включиха жители от 44 града и десетки села.

„ На 9 май, когато се навърши една година от гибелта на Даная, внесохме предложенията. Най-важните две точки от гражданската самодейност са стандартите. Това са правила за положителни медицински практики и стандарти. Те са това нещо, което е изписано с кръв, сходно на Закона за придвижване по пътищата. Това са разнообразни обстановки, открити през годините. Това са протоколи, по които всеки един експерт би трябвало да работи “, добави Стоянова.

 

„ В случая на Даная, на 27 април, когато тя отиде след удара в главата, в случай че подобен протокол имаше, специализантът, който я прегледа, просто щеше да го отвори и да види, че при дете с удар в главата и съпътстващо хематологично заболяване, той би трябвало минимум да я хоспитализира и да направи скенер. Ние сме единствените, които нямаме такива протоколи. Българският лекарски съюз в нарушаване на закона отхвърля да ги направи, тъй като лекарите стават уязвими. Ако нещо не е направено по протокола, ти носиш отговорност. Ако протокол няма, тогава всичко е по персонално убеждение “, уточни майката на Даная.

„ Личен иск още не е входиран. Предстои. Прокуратурата работи по случая. Не е прекъснато производството за гибелта на Даная. Скоро би трябвало да давам показания. Отпор не срещам, просто не им имам вяра. Много е тромава системата. Мина доста време. Не съумяха да открият нарушавания, които са разказани в едни одитни отчети на Министерството на здравеопазването. Тези нарушавания са регистрирани в публични документи “, сподели Ани Стоянова.

 

„ Единствената оставка, за която упорствам, е на шефа на „ Пирогов “ Валентин Димитров. Проф. Христо Хинков към този момент не е министър на опазването на здравето. Служебният министър Галя Кондева анулира заповедта за уволняване на шефа на „ Пирогов “, издадена от Хинков, без да се е срещнала с събитията. Тя го направи на втория си ден. Галя Кондева няма физическата опция да се запознае с всички нарушавания в процеса на лекуване на Даная. Да вземе такова решение е несериозно “, акцентира тя.

 

Частната детска болница

 

„ Смешно е. Особено в този момент, когато Димитър Главчев подаде сигнал до ДАНС и прокуратурата. Колко ДАНС и прокуратурата схващат от детска болница. Не знам дали Главчев е измамен. Хора, които не схващат от детско опазване на здравето, се занимават с промените и позволяват неточности “, разяснява майката на Дания.

„ Няма неприятно в основаването на частна детска болница. Този случай е друг. Създаването ѝ ще обезкърви системата, тъй като имаме голям кадрови недостиг. Липсват 17 хиляди сестри. Не знам какъв брой педиатри. Създаването на частна болница ще притегли всички тези фрагменти, а в Конституцията написа, че децата имат право на гратис здравно лекуване и грижа. Създавайки тази болница, конституционните права на нашите деца са нарушени “, сподели още тя.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР