Турската лира продължава да поевтинява за пети пореден ден и

...
Турската лира продължава да поевтинява за пети пореден ден и
Коментари Харесай

Свободното падане на турската лира продължава

Турската лира продължава да поевтинява за пети следващ ден и е на път да записва най-лошия си месец от началото на годината, съобщи Блумбърг.

Инвеститорите правят оценка като незадоволителни напъните на турските институции за подсилване на валутата.

Към 14:40 часа българско време турската валута поевтиня с 1,15% до 8,2764 лири за $.

Разочарованието на търговците идва от обстоятелството, че предишният четвъртък централната банка на страната не усили лихвените проценти. Увеличаващият се брой на инфектираните с COVID-19,  несигурността към президентските избори и фискалните тласъци в Съединени американски щати и възходящото напрежение сред Анкара и Европа се отразиха отрицателно на турската лира.

Докато валутата остава в свободно рухване,  гуверньорът на Централната банка на Турция Мурат Уйсал ревизира прогнозата си за инфлация в страната. Той чака растежът на потребителските цени тази година да бъде 12,1% по отношение на предходната прогноза от 8,9%.  Според него турската лира е „ извънредно подценена “

„ Няма причина урската валута да не прескочи равнището от 9 лири за $ в идните седмици “, споделя Тата Госе, старши икономист в Commerzbank AG в Лондон.

„ Макар че повишението на лихвите от страна на централната банка към този момент незадоволително за намиране на дълготрайно решение на казуса, ние считаме че изключително нарастване  на лихвите е единственият вид за превръщане на наклонността “, споделя той.

Въпркеи че централната банка ненадейно се въздържа от повишението на своята едноседмична репо ставка предходната седмица, тя разшири лихвения кулоар, с цел да си даде по-голяма еластичност при увеличение на среднопретеглените разноски за финансиране. От началото на седмицата държавните кредитори са похарчили повече от 1 милиарда $, с цел да поддържат валутата, споделят двама осведомени източници.

В конферентен диалог с задгранични вложители във вторник министърът на финансите на Турция Берат Албайрак съобщи, че мултинационалните компании към този момент са почнали да пренасочват производството към Турция, определйки това като „ повратна точка “.

„ Новият стопански модел се потвърди на фона на увеличението на износа до равнищата от преди пандемията посредством произвеждане, вложения, благоприятни условия за работа и конкурентен обменен курс “, разяснява той, представен от държавната Анадолска организация.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР