Пазарът на производствени и складови плfщи в София забавя темпото

...
Пазарът на производствени и складови плfщи в София забавя темпото
Коментари Харесай

Пазарът на производствени и складови площи в София се забавя, сочи проучване


Пазарът на индустриални и складови плfщи в София забавя темпото си при започване на годината. Новонаетите обекти в интервала януари-март са с обща повърхност едвам 11 760 кв. м при над 80 000 кв. м през предходното тримесечие. В същото време новозавършените планове остават под 10 000 кв. м за тримесечието, което е най-ниската стойност за последните две години. Това сочат данните на консултантската компания за бизнес парцели Cushman&Wakefield Forton.  

„ Лекото закъснение на пазара на индустриални и складови площи е частично резултат от понижения импорт на артикули, което рефлектира върху наемната интензивност. Друга причина е, че след дълъг интервал с положителни темпове на асимилиране на свободните площи и понижаване на строителната интензивност, индустриалният пазар навлиза в нова фаза. При нея площите в градеж за отдаване чартърен ще основат нови опция за оживление в сегмента “, разяснява Жоро Ангелов, управител „ Индустриални и логистични площи ” в Cushman&Wakefield Forton. 

През първото тримесечие на 2024 година са стартирани планове с близо 74 000 кв. м отдаваема повърхност на фона на едвам 41 000 кв. м в последните три месеца на 2023 година Почти целият размер се състои от спекулативни планове (за отдаване чартърен – бел. ред.), което е знак за относителна убеденост у бизнесмените във връзка с вероятностите на софийския пазар. Общо 350 000 кв. м са в развой на създаване – най-големият размер за последните 12 месеца. От тях 144 000 кв. м или 41% са спекулативни, сочат данните на компанията.  
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР