Ценителите на кафето са известни със склонността си да набиват

...
Ценителите на кафето са известни със склонността си да набиват
Коментари Харесай

А ние си мислехме, че кафето на морето е скъпо

Ценителите на кафето са известни със склонността си да набиват огромни суми пари за висококачествени сортове от обичаното си кафе. Луксозните зърна като тези от рода Кона или Сините планини са известни с извънредно високата си стойност на пазара. Но над тях е Копи Лувак – най-скъпото кафе в света. Цената му може да варира, само че Копи Лувак (което се превежда като „ кафе от цибетка “) може да доближи числа от $50 за 100 грама.

 Paradox hermaph 060924 ltn

Цибетка, наричана още Индокитайски мусанг

Изненадващ може да бъде обаче повода за рядкостта на това кафе. Не са тъкмо растенията, които се срещат рядко, а отпадъците на цибетката. Кафените зърна не са Копи Лувак, до момента в който не минат през храносмилателната система на животинка от типа paradoxurus hermaphroditus, или Азиатската палмова цибета.

 CoffeeBerry

Плодовете на растението кафе

Палмовите цибетки са нощни животни с размерите на котка, които населяват дърветата на югоизточна Азия и индонезийските острови. Те доста обичат черешките на растението кафе, които хапват цели, само че храносмилат единствено външната част, а зърното в средата се изхвърля цяло. Хората, които създават Копи Лувак, описват, че макар непокътнатия външен тип на кафените зърна, от вътрешната страна те са минали през промяна, при прехода си през цибеткената система. Дали поради резултата на храносмилателните ензими върху зърната, или поради това, че животинките избират единствено най-зрелите кафени плодове, модифицираните зърна, които оставят след себе си, имат неповторим усет.

В момента, по-голямата част от добива на това скъпо кафе е продадена в Япония, макар че стартира да се появява на пазарите в Съединени американски щати и Европа. Ограничеността на добива подсигурява висока цена. Вкусът на Копи Лувак се разказва като неповторим, с сложни карамелови нотки и земен или дивечов усет.

Вече кафетата по летищата и морските курорти не ни се костват толкоз скъпи.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР