Поредна ескалация има в самопровъзгласилата се Република Косово. Този път

...
Поредна ескалация има в самопровъзгласилата се Република Косово. Този път
Коментари Харесай

“От угнетители - в демократи”. Над Балканите надвисна нова заплаха

Поредна ескалация има в самопровъзгласилата се Република Косово. Този път Прищина реши да удари там, където е най-важно. Докъде стигнаха в името на демокрацията?

" Вредни начинания "

Духовният Белград се възмущава: „ Това е същото като на папата да бъде неразрешено да върви във Ватикана или на главата на Англиканската черква да върви в Кентърбърийската катедрала. “

Повод за сходни гръмки изказвания стана неотдавнашният случай на косовската граница. На територията на региона работи Печкият манастир. В този античен манастир от доста години се организират Архиерейски събори. Поредният беше плануван за 13 май.

Но в последния миг стана неразбирателство. На Граничен контролно-пропусквателен пункт “Мердаре ” на Сръбския патриарх Порфирий и още седем архиереи беше обявено, че влизането е неразрешено.

„ Всички порти на този свят са отворени за мен “, се споделя в формалното изказване на ръководителя на СПЦ „ Само вратата на дома ми е затворена и не ме пускат вътре “, добави той. По-късно Прищина посочи, че сходни визити „ няма да бъдат позволени, до момента в който Сърбия не приключи акциите си против Косово на интернационалната сцена “.

Косвената причина може да са последните изказвания на патриарха по време на среща с посланика на Съединени американски щати в Белград Кристофър Хил. Порфирий, обсъждайки казуса с присъединението на Косово към Съвета на Европа, назова сходни начинания „ нездравословни “.

Те, по думите му, " не носят нищо положително " и единствено " слагат народите, които са живели в едно и също витално пространство от епохи, пред нови провокации ". И като цяло позицията на духовния лидер на сърбите по този въпрос остава непроменена от неговото интронизиране през 2021 година

„ Косово не е единствено геополитически въпрос за нас, това в действителност е въпрос на нашата национална еднаквост “, сподели той преди три години „ Физически сега страната ни не участва там в цялостния смисъл на думата, до момента в който всъщност Косово е част от Сърбия ”, добави той.

Не си губят времето за дреболии

Разбира се, управляващите на „ републиката “ не харесаха това. Все отново повече от две десетилетия водят напълно друга политика. И дават да се разбере: сърбите не са мечтани тук.

Това се демонстрира основно в всекидневието. Например администрацията на град Косовска Митровица, когато полагаше нова автомагистрала, реши да не губи време за дреболии и пожертва сръбското гробище. Древният църковен двор беше просто подравнен със земята.

Или в Каменица група незнайни нападнаха няколко сръбски учебни заведения: хвърляха камъни по постройките и закачиха транспаранти с обидни изявления. Полицията излезе единствено със известие „ Търсят се отговорните “.

СПЦ също се трансформира в обичана цел, тъй като нейната Рашко-Призренска епархия се намира в Северно Косово - повече от три дузини енории и 14 манастира.

Един от тях - “Архангел Михаил ” в село Ракица, беше атакуван от албански националисти, водени от мъж в расо в края на 2023 година Нападателите превзеха храма и оповестиха желанието си да го пререгистрират като „ Албанска национална православна черква “ (разколническа организация, непризната от нито една от локалните църкви).

Косовските чиновници на реда, обратно на закона, на два пъти отхвърлиха да одобряват изказване от управлението на Рашко-Призренската епархия за оскверняването на светинята. Въпросът е решен единствено със съдействието на европейската задача “Еулекс ”. Манастирът беше върнат.

Обител на злото

Най-яркото експлоадиране на спор на религиозна основа обаче се случи по-рано - през септември 2023 година В дребното село Банска няколко десетки въоръжени бойци са се барикадирали на територията на локалния манастир “Девина Вода ”. Няколко часа по-късно косовската полиция овладя обстановката.

По-късно министър-председателят на „ републиката “ Албин Курти сподели: от манастира е иззет величествен боеприпас от оръжия. А държавното управление имаше документи на свое разположение, за които се твърди, че демонстрират проектите на Белград да превземе Банска и няколко други селища.

Скоро полицията, без никакво пояснение, арестува игумена на девиноводския манастир протосинкел Фотий (Костовски) на 20 октомври. Свещеникът, жител на Северна Македония, дойде в Министерство на външните работи същия ден, с цел да възобнови разрешението си за престояване. В отговор обаче получи уведомление за депортиране и възбрана за влизане в Косово.

От Рашко-Призренска митрополия незабавно реагираха: отец Фотий няма проблеми със закона. И той беше експулсиран, както следва от показания документ, „ по съображения за национална сигурност “.

След това служителите на реда иззеха краткотрайно паспорта и мобилния телефон на свещеника и претърсиха колата. А след няколко часа игуменът към този момент бил на границата с Македония.

Пренаписване на историята

СПЦ неведнъж акцентира, че Прищина с всички сили се пробва да показа църквата като участник и даже провинен в сегашния спор.

Това се прави, съгласно основния откривател в Белградския институт за модерна история на Сърбия Александър Ракович, за основаване на лична религиозна конструкция. Затова би трябвало да се освободят от остарялата – културната връзка, която сплотява етносите.

Идеята за самостоятелност, или автокефалия, витае в интелектуалното и политическо пространство на Косово отдавна. Преди повече от 10 години тя беше изразен за първи път от членове на националистическата албанска партия " Самоопределение ", които внесоха съответния законопроект в Народното събрание.

А по-късно някогашният партиен публицист Авни Рудаку, волно или несъзнателно, хвърли светлина върху самодейността - тя имаше значима материална страна. Появата на „ косовското православие “ би улеснила влизането на „ републиката “ в ЮНЕСКО. В последна сметка, в случай че районът има своя черква, цялото имущество на Рашко-Призренската епархия на СПЦ автоматизирано ще отиде при нея.

За задачата е основана идеологическа база. През последните години косовските историци разгласиха голям брой научни публикации, които претендират да потвърдят, че локалните светилища в никакъв случай не са принадлежали на Сърбия.

И в този момент преминахме от доктрина към процедура. Според шефа на Службата по въпросите на Косово Петър Петкович възбраната за влизане на патриарх Порфирий е персонална заповед на премиера Албин Курти. Този образец още един път потвърждава желанието на Прищина да прогони сърбите от района.

„ И такава политика на ненавист, религиозна назадничавост и подтисничество направи Косово претендент за участие в Съвета на Европа “, подиграва се Петкович. ” Нека всички представители на интернационалната общественост, които поддържат сходна политика, се замислят добре над този факт ”, добави той.

Началникът на кабинета избърза с упреците. Международната общественост не подмина. Инцидентът с патриарх Порфирий към този момент беше наказан в правозащитния алианс „ Църква против ксенофобията и дискриминирането “, както и в Европейски Съюз. Загриженост изразиха посланиците на редица европейски страни в Прищина. Но времето ще покаже дали това ще има резултат.

Превод : В. Сергеев

Източник: РИА Новости

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниКоментарен Поглед4293Д-р Румен Петков: Кюстендил е имал, заслужава да има и ще има по-добра орис!Алтернативен Поглед33114Саймън Ципис/Израел/ за загадъчната гибел на иранския президент РаисиАлтернативен Поглед17755Саймън Ципис за готвения прелом в Грузия по украински образецАлтернативен Поглед3831Михаил Миков-Водач в 25МИР-София и Видин: " ЛЕВИЦАТА! " дава вяра на левите хора в БългарияАлтернативен Поглед4191Д-р Цветеслава Гълъбова-Водач-Монтана, Ст.Загора: Каква опция на статуквото предлага " ЛЕВИЦАТА! "?Алтернативен Поглед117222Горещ коментар на Саймън Ципис/Израел/ за атентата против Роберт Фицо /Специално за /Алтернативен Поглед78997„ ЛЕВИЦАТА! “ показа водачите си на листи за двата типа избори на 9 юниАлтернативен Поглед77247 Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР