Цените навсякъде растат, парите се обезценяват. Въпреки това експертите съветват:

...
Цените навсякъде растат, парите се обезценяват. Въпреки това експертите съветват:
Коментари Харесай

Има ли спасение от инфлацията?

Цените на всички места порастват, парите се обезценяват. Въпреки това специалистите поучават: запазете успокоение! Те виждат доста признаци, че стопанската система може да се възвърне от ценовия потрес - след към две години, написа.

При инфлация парите се обезценяват, което проличава по покачването на цените. Причината е нарушеният баланс между търсене и предложение. Изглежда разумно виновността да е във войната в Украйна и глобите, наложени на Русия. Инфлацията обаче стартира доста преди този момент - тласъкът бе даден от пандемията.

Проблеми с веригите на доставки спънаха производството. Търсенето на различни продукти внезапно се оказа по-голямо от предлагането и това доведе до повишение на цените. Освен това в доста браншове от години има дефицит на квалифицирани служащи, което води до повишение на заплатите, а това на собствен ред се отразява на цените. След това пристигнаха и санкциите против Русия. Енергията стартира да не доближава, а и в това отношение важи, че когато търсенето надвишава предлагането, резултатът е инфлация.

" Съществува и нещо, което икономистите назовават вторични резултати. Високите продажни цени на силата и суровините водят до повишение на цените и на други артикули и услуги. Инфлацията към този момент визира на практика всички артикули и услуги ", споделя Фридрих Хайнеман от Центъра за европейски стопански проучвания. Ако в този момент се наложат и нараствания на заплатите в диапазона до двуцифрени проценти, това също може да докара до ново нарастване на цените - явлението се назовава серпантина на заплатите и цените.

Следва ли криза след инфлацията?

При инфлацията всички обедняват, тъй като покупателната дарба понижава. Доходите и спестяванията на частните лица губят стойност, както и личният капитал на предприятията - покупките и вложенията се отсрочват, оборотът понижава. Ако не се подхващат ограничения за противопоставяне, съществува риск от криза.

Какво се прави против инфлацията?

Централните банки разполагат с два инструмента за битка с инфлацията: повишение на лихвените проценти и стесняване на паричното предложение. Повишаването на лихвените проценти би трябвало да накара хората да икономисват повече и търсенето да намалее. Но в случай че имате потребност от всяка стотинка, с цел да живеете в този момент, няма да спестявате даже при високи лихвени проценти.

Паричното предложение се свива, когато страната купува по-малко облигации, т.е. пуска по-малко пари в обращение. В момента обаче страните харчат пари под формата на избавителни пакети и помощи, с цел да предпазят от последствията от повишението на цените хората и компаниите, които не могат да се оправят сами. 

Може ли инфлацията да провокира преосмисляне?

Не би трябвало да се не помни и резултатът, който ще бъде доста мечтан в дълготраен проект. Експертите приказват за " зелена инфлация ". Този резултат също води до повишение на цените, защото по време на енергийната рецесия до Европа доближават по-малко газ и нефт, заради което предлагането понижава, а търсенето остава същото и цените на силата се покачват.

Но това може да провокира огромно преосмисляне на енергийната политика - освобождение от зависимостите и енергиен поврат. Следователно в средносрочен проект инфлацията може да докара до доста по-широко разпространяване на възобновимата сила, а това от своя страна да стабилизира цените в бъдеще.

Всички ли страдат от инфлацията?

Дори парите да продължат да се обезценяват, инфлацията ще направи някои по-богати. Губят тези, които нямат огромни спестявания и в този момент употребяват всичко, с цел да свържат двата края. Същото важи и за всеки, който е вложил спестяванията си при ниски лихвени проценти.  " Реалната им стойност се топи като сняг напролет ", споделя Хайнеман. 

Печеливши от инфлацията нормално са хората с задължения, тъй като заемите (взети да вземем за пример за покупката на неподвижен имот) се свиват, когато парите губят цената си. При всеобщия растеж на цените недвижимите парцели всекидневно стават по-ценни, а доста работодатели компенсират най-малко отчасти инфлацията, като покачват заплатите на чиновниците си. Първото обаче е нестабилно, защото пазарът на недвижими парцели беше прегрял още преди инфлацията и жилищата към този момент са доста скъпи.

Печеливша от инфлацията е и страната, която с евтините пари може да изплати дълговете си доста по-лесно - въпреки новите заеми, несъмнено, да са по-скъпи заради по-високите лихвени проценти.

За какво би трябвало да се внимава при инфлация?

Експертите са единомислещи: запазете успокоение! Факт е, че множеството работодатели няма да могат да компенсират приемливо служащите си поради инфлацията. Това би сложило край на доста компании и би довело до повишение на цените като в обаян кръг. Но има доста признаци, че стопанската система може да се възвърне от ценовия потрес.  " Според актуалните данни не може да се чака криза като тази, следена по време на финансовата рецесия през 2009-а година или пандемията през 2020-а ", споделя икономистът Хайнеман.

Организациите за отбрана на потребителите в Германия съветват хората деликатно да се срещнат с настоящото си финансово положение и да помислят за потребителското си държание. " Разкрийте къде са най-големите ви разноски и използвайте капацитета за икономисване ", предлагат специалистите.

Кога всичко ще стане още веднъж обикновено?

В началото на инфлацията Европейската централна банка позволи голяма неточност, като говореше за " краткосрочна инфлация " и поддържаше ниски лихвени проценти доста дълго време. Една година и две нараствания на лихвените проценти по-късно тя към този момент приказва за инфлация от приблизително 5,5 % за 2023-а година и за нормализиране през 2024-а.

Икономистът Хайнеман вижда нещата по сходен метод: " Очаквам, че ще преживеем инфлационния пик към края на годината и тогава ще бъде преодоляна границата от 10 %. Но с малко шанс и мека зима нещата би трябвало постепенно да тръгнат надолу ".
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР