Царят и НДСВ разбиха двуполюсния модел и създадоха условия за

...
Царят и НДСВ разбиха двуполюсния модел и създадоха условия за
Коментари Харесай

Българският избирател - опит за портрет


Царят и Национална движение „Симеон Втори" разрушиха двуполюсния модел и сътвориха условия за образуване на сериозна маса, оглеждаща се за играчи без политическа биография, като Борисов и Слави. Не ми се мисли кой може да е идващият, написа Г. Лозанов.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов гласоподава на изборите на 4 април 2021 година

На последните парламентарни избори, които се организираха заедно с президентските, си направих опит - застанах пред учебното заведение, където е нашата секция, и се пробвах по „ външни белези “ да позная кой за кого гласоподава. В края на 2021 се оказа, че това не трудно…

Пъстрата електорална картина

Идва млада двойка на колела, в идентични пуловери, прелестно разчувствани. Казват си нещо и тя остава да пази велосипедите, а той потегля да гласоподава пръв. Поздравява ме общително, без да се познаваме, и към този момент съм уверен, че са новите от „ Продължаваме промяната “.

На тротоара до входа стопира кола, от която излиза закачлива дама с грижлива прическа и уверени обноски. Сочи на портиера, който я гледа комплицирано, някаква лепенка на стъклото и оставя след себе си мирис на безценен парфюм. Не си представям за кой различен би могла да гласоподава, с изключение на за.
Редакцията предлага
За идващите двама няма подозрение, че са от, освен поради присъщата електорална възраст, само че и тъй като тя демонстративно си е поставила алена бейзболна шапка, изцяло неуместна за пенсионерския ѝ вид. Върви устремено напред, а той във очевидно неприятно въодушевление се тътри след нея – може би са го болни краката, а може би е обезверен и към този момент не му се гласоподава за никого.

За едно момиче с нацепени дънки и гърди няколко номера по-големи от дадените ѝ по рождение пък напряко долавям, че е за. Вероятно е с майка си и наподобява са се карали по целия път. Когато минават край мен, дъщерята съвсем вика: „ Политиката не ме интересува, просто е пич и ми харесва, това не можеш ли да го схванеш ".

Приближава се професор, който съм срещал из университета с все същото протрито сако, който ме заговаря: „ Нашите май отново отидоха на опашката… “. Давам си сметка, че несъмнено има поради.

Тъкмо да си помисля, че и якият „ батка “ с рокерското яке е от Има Такъв Народ, когато ни хвърля с професора застрашителен взор и дълго не го отмества, с цел да стигне до нас транспарантното му обръщение: като дойдем на власт, ще ви пратим, където ви е мястото. Ясно ми става, че е от, тъй като техният водач от дълго време насочва сходни закани, само че не с взор, а в прав текст.

Може би, защото учебното заведение е в центъра на София, никой не ми замязя да е за.

В тази шарена картина на българските гласоподаватели освен множеството са дами, само че и те, както сочи социологията, по-често споделят на мъжете си за кого да гласоподават, в сравнение с противоположното. Това е знак, че политическите причини са отстъпили пред битовите и психическите, във връзка с които дамите имат натурален превес. Назад в 20 век остана основополагащото политическо разделяне на леви и десни с тяхната локална специфичност. Тогава и едните, и другите упорстваха, че се борят за народна власт, само че левите мълчешком желаеха да запазят ориентацията си и облагите от някогашния режим, който десните намерено обявяваха за незаконен. Така или другояче, политиците още се усещаха задължени да пазят партийните си ползи с огромни надпартийни разкази, надлежно обществен и антикомунистически.

Ролята на Симеон Сакскобургготски

До завръщането на … Неговата партия разруши така наречения двуполюсен модел, което кой знае за какво се одобри за заслуга, макар че на процедура означаваше неприкрито икономизиране на политиката. Както няколко години по-късно съдружният му сътрудник Ахмед Доган ще признае с цинична искреност, че към партиите има. И ще се самоизтъкне, че „ половината предприемачи, които са над междинното ниво, са или с мое подпомагане, или минимум с моя усмивка “.

Разбиването на двуполюсния модел докара до три мощно деморализиращи трендове в политическия живот на страната. Първо, назад на историческата логичност, оправдава левия и маргинализира десния полюс, тъй че Царят без проблем можа да се коалира и с някогашните комунисти. Второ, анулира присъщата за началото на прехода недоверчивост към произхода на парите и методите, по които минават от ръка в ръка. И трето, отвън стапящите се твърди ядра, насади трайна непоносимост към систематичната политика, която се легитимира с правила и хрумвания, а не с обещания и закани. В резултат всякога се формираше сериозна електорална маса, която се оглежда за нов състезател без политическа биография, с цел да му повери властта. След Национална движение „Симеон Втори" пристигна ред на ГЕРБ, след това на Има Такъв Народ, и по този начин до Политическа партия, които се оказаха друг случай. Не ми се мисли кои може да са следващите…

Нетърпимостта към систематичната политика бързо трансферира националните граници и стартира да поражда талази на евроатлантически песимизъм. Те вкараха в Народното събрание партия като „ Възраждане “, която намерено пледира да напуснем това геополитическо семейство. Но надалеч по-последователна, въпреки и по-срамежлива в опитите си за преориентация на Изток, си остава Българска социалистическа партия. Тя през 21 век закупи съвсем монополни позиции в президентската институция и стяга връзките с режима на Путин оттова.

Георги Лозанов

Войната в Украйна обаче ненадейно поставя завършек на шикалкавенето по въпроса кой къде стои и връща с подтик извън двуполюсния модел в страната.Въпреки прогнозите за мощно накълцан парламент, участниците в идните избори надали ще са шарената картинка от предходните. И надали политиците, както до момента, ще могат да поддържат излъчен ляво-десен промискуитет.

Дясно и ляво

Политическа партия, за отчаяние на своя „ татко " от „ Дондуков “ 2 и в комплицирани противоборства с съдружните си сътрудници от Има Такъв Народ и Българска социалистическа партия, уверено застана дружно с Демократична България в десния полюс. Цената беше висока – цяло държавно управление, само че към този момент и за да се нарежда още някой вдясно, ще би трябвало новите от Политическа партия и старите от Демократична България да го одобряват в политическата си компания. Другите остават вляво – Българска социалистическа партия дружно с президента, националистите, петата колона на Путин, последователите на геополитическия баланс, предприемачите, на които Доган им се е усмихнал…

Дали обединението им ще бъде оповестена или подразбираща се няма изключително значение. По-важно е какво ще решат за себе си, тъй като от тях ще зависи накъде ще се наклони политическата везна в страната.

* Този коментар показва персоналното мнение на създателя. То може да не съответствува с позициите на Българската редакция и на Дойче Веле като цяло.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР