Трите каталунски сепаратистки партии възвърнаха абсолютното си мнозинство в регионалния

...
Трите каталунски сепаратистки партии възвърнаха абсолютното си мнозинство в регионалния
Коментари Харесай

Сепаратистите в Каталуня загубиха изборите, но отново имат мнозинство

Трите каталунски сепаратистки партии възвърнаха безспорното си болшинство в районния парламент, макар че първа политическа мощ стана борещата се за опазване на целостта на Испания партия " Гражданите ", съобщи Франс прес.

Либералната партия, предвождана от Инес Аримадас, получава 36 места в 135-местния каталунски парламент, демонстрират публични резултати от обработването на данните от съвсем 100% от изборните секции.

Листата " Заедно за Каталуния " на сваления от власт каталунски началник Карлес Пучдемон получава 34 места, а Републиканската левица на Каталуния на неговия някогашен заместител Ориол Жункерас, който бе вкаран в пандиза, получава 32 места.

Заедно с антикапиталистическата партия Кандидатура за национално единение (4 места), трите сепаратистки партии ще разполагат с общо 70 депутати, което им подсигурява още веднъж безусловно болшинство в районния парламент.

По думите на Пучдемон, който се намира в Брюксел, това е " резултат, който никой не може да оспори ", съобщи Франс прес.

Испанският министър председател Мариано " Рахой " загуби плебисцита, към който се стремеше " и това, че борещият се за самостоятелност лагер резервира болшинството си е " пестник " за министър-председателя, добави Пучдемон пред неколцина каталунски деятели и фламандски националисти, събрали се в зала в центъра на белгийската столица.

" Искам да благодаря на каталунския народ, че даде урок на света ", " урок по гражданска героизъм и народна власт ", сподели той и бе приветстван от присъстващите със викания: " Президент, президент! ".

Лидерът на спечелилите от " Гражданите " Инес Аримадас пък разгласи на собствен ред, че каталунците, които не желаят разединение на региона им от Испания, демонстрираха, че са по-многобройни и сепаратистите " към този момент не могат да приказват от името на цяла Каталуния

Нейната партия, основана през 2006 година точно за да се бори против националистите в Каталуния, получи 37 места в локалния парламент. Досега тя разполагаше с 25 депутати. За " Гражданите " гласоподаваха 1.1 млн. души, с което реализираха 52% от гласовете на изборите, извършени в каталунският избирателен закон подсигурява по-голяма относителна тежест на гласовете в по-малките обитаеми места, където сепаратистите имат мощна поддръжка.

Сепаратизмът не е бъдещето на Каталуния и " ние ще продължим да се борим против този неправдив избирателен закон, който дава повече места на тези, които имат по-малко гласове ", предизвести 36-годишната юристка Аримадас. Тя означи, че за пръв път изборите в Каталуния се печелят от ненационалистическа партия.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР