Трима президенти се събират на официална церемония в Ниш, за

...
Трима президенти се събират на официална церемония в Ниш, за
Коментари Харесай

Радев открива с Вучич и Алиев новата газовата връзка със Сърбия

Трима президенти се събират на публична гала в Ниш, с цел да открият новия интерконектор сред България и Сърбия. Българският държавен глава Румен Радев и сръбския му сътрудник Александър Вучич ще срежат лентата на газовата връзка сред двете страни 14 години след старта на плана.

В събитието ще взе участие и президентът на Азербайджан Илхам Алиев.

Интерконекторът би трябвало да обезпечи както диверсификация на доставките на България и Сърбия посредством реверсивна връзка, по този начин и газифициране на регионите от двете страни на границата.

Проектът беше стартират през 2009 година и е финансиран частично със средства, отпуснати от Европейската комисия. Тя даде грант в размер на 28 млн. евро от механизма " Свързана Европа ", които са за доставки и строителство. Останалата част от финансирането - над 49 млн. евро - е заем, който " Булгартрансгаз " контракти с нидерландската " ИНГ Банк " Н.В.

Изграждането на българската част от трасето стартира на 1 февруари тази година - то минава от Нови Искър през Перник и Калотина до Ниш и е с обща дължина е 170 км. Годишният потенциал в реверсивен режим е 1.8 милиарда куб. м. В Сърбия секторът се строи от февруари предходната година.

Официалното “завъртане ” на кранчето на интерконектора идва на фона на предизборната акция в Сърбия, където на 17 декември ще се проведат президентски и локални избори.

Отделно в връзките сред София и Белград има известно напрежение. По-рано през седмицата Сърбия задържа българин в Босилеград по обвинявания в шпионаж в интерес на България.

Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР