Ако и вие като мен сте гледали “The Little Mermaid

...
Ако и вие като мен сте гледали “The Little Mermaid
Коментари Харесай

Училище за русалки: Петя, която превръща приказката в реалност

Ако и вие като мен сте гледали “The Little Mermaid ” и “H2O ” и сте мечтали да се превърнете в нимфа, щом се докоснете до вода, имам вест за вас. Тази фантазия може да стане действителност, тъй като в България към този момент има учебно заведение за русалки.

Atlana Mermaid Academy е учредена от Петя Петкова, срещаме се в София. Оказва се, че заниманията ѝ в човешкия свят не са свързани с плуване. Работи в областта на първокласната козметика и парфюмерията и е народен трейнер за една от обичаните ѝ козметични марки.

Преди 3 години взема решение да излезе от зоната си на комфорт и да стане … нимфа. Идеята да осъществя академията идва по време на пандемията. Петя от години се интересува от mermaiding (русалстване) и всичко, обвързвано с него – екипировка, тренировки, умения, визия.

Австралийката Хана Фрейзър е една от първите русалки в света, които стартират да практикуват това занятие. Училищата за русалки се появяват през последните 10-15 години като Съединени американски щати и Азия са местата, където е най-разпространена концепцията.

Там има професионални русалки, които са подводни модели и актьори в разнообразни аквариуми. В Европа също се срещат учебни заведения за русалки, само че нишата към момента се развива.

“Основната ми работа е обвързвана с доста хубост, фантазии и динамичност. Може би това е общото – че съм привикнала на динамичен и разнороден темп, който е част от нещо красиво ”, споделя Петя.

Във времената на тогавашната нова действителност, която се сътвори, тя търси нов метод да разнообрази всекидневието си и взема решение да поръча първия си комплект за нимфа.

Споделя, че първоначално, когато се появява на разнообразни басейни с опашка, се е чувствала необичайно. Нарочно ги посещавала в късните часове преди затварянето им, с цел да има по-малко хора.

Тогава тя самата не била сигурна по какъв начин ще се схване “голяма стара жена да се появи с опашка на нимфа и да плува във водата ”.

Първата опашка, която си купува, е в безпристрастен цвят, с цел да не притегля вниманието на хората. Макар че една опашка на нимфа няма по какъв начин да не притегли внимание, само че за нейна изненада и тогава никой не е бил песимистичен към типа ѝ. “Даже ме заговаряха на няколко пъти с интерес – Какво е това? Изглежда крепко! ”, споделя Петя.

 Русалка

След като в продължение на 1-2 месеца учи разнообразни придвижвания, придобива храброст и взема решение да реализира фантазията си. Почти година по-късно през месец май 2021 година организира първия урок за русалки в Академия “Атлана ”.

За опашка на нимфа, са нужни два съществени съставния елемент, споделя Петя. Първият е моноплавникът, който дава силата и тласъка, както и прави допустимо плуването с два прикрепени крайници един до различен.

“Правим извършения, демонстрираме по какъв начин да бъде усвоен т.нар делфинов удар – това придвижване, с което цялото тяло като че ли като една вълна се движи, с цел да може да се предвижва като нимфа ”, споделя Петя.

При плуването с моноплавник не се употребяват толкоз ръцете, колкото силата на корема и краката в опашката.

В академията натъртват повече на артистичния аспект – придвижванията във водата да бъдат елегантни и грациозни. За да може русалката да ги направи, би трябвало преди този момент да е привикнала с моноплавника.

След упражненията с моноплавник, щом русалките се почувстват удобно, се поставя красивата част на опашката. Тя е направена от характерен плат, който покрива плавника и краката от горната страна. Оттам нататък е въпрос на въображение какъв ще бъде дизайнът и моделът опашка.

“За дамите е малко като чантите и обувките – като имаш един модел след това искаш различен цвят, различен модел. Много е зарибяващо ”, споделя Петя Петкова и това е може би най-пододящата приложимост на този глагол, който съм чувала. Петя също е и формален дистрибутор на една от най-популярните марки опашки, изключително за начинаещи русалки.

И деца, и възрастни могат да посещават учебното заведение за русалки. При възрастните се изисква единствено да могат да плуват. Тоест, безпроблемно да плуват една дължина в басейна и да имат базови умения откъм сигурност.

 Русалка

“Ако един човек не може да плува и постави моноплавник на краката си, сигурно няма да направи живота си по-лесен. Крайната ни цел, несъмнено, е разпределяне и развлечение ”, споделя Петя.

При децата това условие също е наложително, само че когато си на 6 години всичко е елементарно. Практиката в Академията, както и международният опит демонстрират, че това е минималната възраст. По-малките деца изпитват усложнения с координацията във водата, както и със самото плуване с опашка.

Всички, които идват на урок за пръв път, са начинаещи русалки, тъй като плуването с моноплавник е по-специфично от класическите стилове плуване.

Питам Петя дали русалстването е спорт или занимание. Отговорът е “и двете ”. От артистична позиция е друго занимание. То обаче е и спорт – плуването е спорт и русалстването не прави изключение. Изглежда занимателно и грациозно, само че е много изморително и се натоварва цялото тяло.

“Всеки го приема както желае – може да бъде занимание за бягство от всекидневието или по-различна подготовка без безусловно да си с настройката, че отиваш на подготовка ”, споделя Петя.

Ползите от плуването с опашка са и физически, и душевен. За децата е образец по какъв начин фантазиите стават действителност. За огромните също.

“И за мен самата, щом съм се заела с това занятие, от ментална позиция е луксозно разформироване и отделяне от всекидневието и бита ”, споделя Петя.

Споменахме физическата натовареност и това, че русалстването е подготовка за цялото тяло. Вълна̀та, посредством която се реализира русалското плуване, стартира от раменете, развива се през таза, а най-после краката посредством изритване избутват плавника.

“Колкото повече се стремим придвижването да наподобява гладко и грациозно, толкоз повече се натоварва корема. Това е подготовка по допустимо най-приказния метод ”, добавя Петя.

Заниманията протичат според от ползите на групата. Треньорите от време на време натъртват повече на т.нар mermaid fitness аспект с групата на огромните. За децата тренировката е игра и добър метод да изразходят сила.

“Много постоянно при нас да се честват детски рождени дни, които са отвън постоянните ни часове. Какво по-хубаво от това за рождения си ден с най-хубавите ти приятелки да се превърнете в русалки? ”, споделя Петя.

Русалстването има сходства и със синхронното плуване. С разликата, че при него краката са част от осъществяването и хореографията, до момента в който при русалстването са в опашката.

Плуването като нимфа усъвършенства и човешкото плуване. Личните наблюдения на треньорите са, че даже някои хора да имат терзания, свързани с водата, около желанието им да се трансфорат в русалки не помнят дискомфорта.

Петя споделя, че в 95% от случаите това става още при първото посещаване. Най-важното е русалките да свикнат с чувството, че краката им са свързани във водата.

“Правим подводни клипчета на русалките, с цел да се видят по какъв начин наподобяват в профил. Когато погледнеш надолу и имаш опашка вместо крайници, е вълнуващо, също като да се видиш на видео, плувайки във водата с нея ”, добавя тя.

Петя, споделя че български русалки са взели участие в интернационално зрелище на крайбрежието на град Амалфи, дружно с други русалки от Австралия, Англия, Испания, Гърция, Франция и Белгия, както и именитата Хана Фрейзър като специфичен посетител.

На събитието в Италия самата Петя придобива познания и умения в известния mermaid master class на Фрейзър, който разкрива техниките на underwater modelling – по какъв начин да бъдеш подводен модел и да позираш под вода. Спецификата на външния тип, задържането на дъха, тоалет, вероятност и светлина и други

Сега през май академията на Петя провежда първия семинар за подводно театралничене - underwater modelling. Плановете са теорията да бъде съпроводена от извършения в басейн, с цел да може моделите да тестват това, което са научили. Вторият ден е предопределен за фотосесия с оператор-гмуркач, който да снима подводни фрагменти.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР