Служебният министър на здравеопазването д-р Галя Кондева поздрави медицинските сестри

...
Служебният министър на здравеопазването д-р Галя Кондева поздрави медицинските сестри
Коментари Харесай

Д-р Галя Кондева: Мисията, заложена в сестринството, не се е променила

Служебният министър на опазването на здравето доктор Галя Кондева поздрави медицинските сестри във връзка техния професионален празник. Публикуваме нейния приветствен адрес без редакторска интервенция:

„ За мен е огромна чест да Ви поздравя по случай професионалния Ви празник – Международния ден на сестринството.

Отбелязваме го на 12 май – рождената дата на първата здравна сестра – Флорънс Найтингейл. Едва ли преди близо два века тази забележителна жена е предполагала, че с реформаторското си дело в полза на пациентите ще „ напише “ едни от основните редове в историята на медицината. Денонощните ѝ всеотдайни грижи за ранените бойци по време на Кримската война и новаторският ѝ метод към болните утвърждават името ѝ като синоним на милосърдието и са насочна точка за развиването на сестринската специалност по целия свят.

Днес, макар дистанцията на времето, задачата, заложена в сестринството, не се е трансформирала. Нараства единствено смисъла на Вашия труд и ролята му за сполучливото действие на здравната система.

Всички, които сте избрали да следвате светлия образец на младата Флорънс, знаете, че зад отдадеността на здравната сестра се крият извънреден професионализъм, неуморна работа, отговорност и вътрешната нужда да помагаш, която назоваваме предопределение. Те са незаменима част от триумфа на напъните, които полагате дружно с другите медицински експерти в името на здравето и живота.

Изказвам своето почитание към всички Вас, които без значение от провокациите на специалността, продължавате да отстоявате правилата ѝ и да я практикувате в България.

Пожелавам Ви здраве и високо публично самопризнание! “

Огромен дефицит на медицински сестри в България: 17 000 бройки остават незаети

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР