Египет обяви, че ще подкрепи делото на Южна Африка срещу

...
Египет обяви, че ще подкрепи делото на Южна Африка срещу
Коментари Харесай

Египет се присъединява към делото за геноцид на Южна Африка срещу Израел

Е гипет разгласи, че ще поддържа делото на Южна Африка против Израел за геноцид в Международния съд в символ на разочарованието на Кайро от израелската военна интервенция в южния град Рафах в Газа , съобщи ДПА.

В изказване на египетското външно министерство се споделя, че този ход идва " предвид на засилващата се активност и мащаб " на израелските офанзиви против цивилни в Газа и " продължаващото използване на систематични практики " против палестинците, в това число набези против цивилни и разрушение на инфраструктура.

Египет е първата арабска страна, която подписа кротичък контракт с Израел през 1979 година, само че военната акция в Газа разпали антиизраелските настроения в най-многолюдната арабска страна в света, отбелязва ДПА.

Тази седмица Израел пое контрола над частта от Газа на граничния пункт " Рафах " с Египет. Операцията докара до прекъсване на доставките на филантропична помощ към гъсто обитаемата линия.

Кайро също по този начин се притеснява, че едно огромно израелско навлизане в Рафах, препълнен с бежанци от боевете в Газа, ще провокира всеобщо бягство към египетския Синайски полуостров.

Израел от своя страна счита Рафах за последния бастион на палестинската ислямистка формация " Хамас ", която през октомври предходната година умъртви стотици цивилни в Израел.

По-рано египетската телевизия " Ал Кахера нюз " заяви, базирайки се на почитан източник, че страната е отказала да координира с Израел влизането на помощи в Газа през контролно-пропускателния пункт " Рафах " поради " неприемливата израелска ескалация ", напомня ДПА.

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР