Без присъствието на българския държавен глава и с демонстративното напускане

...
Без присъствието на българския държавен глава и с демонстративното напускане
Коментари Харесай

Гърция бойкотира клетвата на президента на Северна Македония

Без наличието на българския държавен глава и с демонстративното овакантяване на церемонията на диполоматическия представител на Гърция протече клетвата на първата жена президент на Северна Македония - Гордана Силяновска-Давкова.

Бойкотът от страна на посланика на Гърция в Скопие София Филипиду пристигна откакто в клетвата си пред Народното събрание, Силяновска Давкова не назова страната си Северна Македония, а единствено Македония - по този начин, както я наричаше в предизборната си акция и както съобщи, че ще я назовава и откакто встъпи в служба като президент.

Гръцкият министър председател Кириакос Мицотакис към този момент предизвести Скопие да се придържа към Преспанското съглашение сред двете страни, с което през 2018 година беше комплициран завършек на разногласието за името.

Още преди да бъде определена на втория тур на изборите на 8 май, Силяновска - Давкова беше записала в програмата си, че " Преспанският контракт, дружно с конституционните промени, са признати в прорез с националното право, само че и в спор с интернационалното ".

Тя към този момент разгласи и, че в случай че новият парламент одобри измененията в конституцията на страната за вписването на българско малцинство, ще ги одобри, макар че е срещу тях.

Според признатите през 2023 година условия за продължение на договарянията на Северна Македония за бъдещо присъединение към Европейски Съюз, в преамбюла на конституцията на страната би трябвало да бъдат приети и вписани няколко малцинства, в това число българското. Това е и условието, което София сложи, с цел да вдигне ветото си върху продължаването на европейския път на Скопие

Новият президент на Северна Македония, както и партията, която я издигна и която се чака да образува държавно управление след близо 8 години в съпротива - ВМРО-ДПМНЕ - са срещу това да се случи, преди да стартират договарянията за участие в Европейски Съюз.

В неприсъствен спор по тематиката към този момент влязоха водача на партията, който се чака да стане министър председател на страната и български политици.

След коментар на служебния министър председател Димитър Главчев, че България няма да прави повече отстъпки на Северна Македония по нейния път за присъединение към Европейския съюз, Мицкоски съобщи, че в случай че това е позицията на София, бъдещото държавно управление в Скопие, ще чака " да пристигна някой по-разумен от българска страна, с който ще може да се беседва ".

На клетвата на Силяновска-Давкова нямаше представители и от Албания и Сърбия, макар че сръбският президент беше измежду първите, които ѝ честитиха изборната победа.

Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР