Приключиха президентските избори в Литва, съобщава Ройтерс. Избирателните секции затвориха в

...
Приключиха президентските избори в Литва, съобщава Ройтерс.
Избирателните секции затвориха в
Коментари Харесай

Приключиха президентските избори в Литва

Приключиха президентските избори в Литва , оповестява " Ройтерс ".

Избирателните секции затвориха в 20 часа локално време, като резултатите се чакат след среднощ .

Въпреки че евентуално ще се наложи провеждането на втори тур на 26 май, защото не се чака нито един претендент да спечели повече от 50% от гласовете.

Избирателната интензивност е 59%, най-високата от съвсем три десетилетия, съгласно уеб страницата на изборната комисия.
 Сянката на опасността от Русия доминира на президентските избори в Литва
Сянката на опасността от Русия доминира на президентските избори в Литва

Трима са главните кандидати

Проучванията на публичното мнение дават на досегашния президент, 59-годишния някогашен банкер Гитанас Науседа, удобна преднина пред останалите седем претенденти, измежду които са министър-председателят Ингрида Шимоните и известният юрист Игнас Вегеле.

Според последното изследване на публичното мнение Науседа ще получи повече от 35 % от гласовете на първия тур и се чака да надделее при възможен втори тур.

Вегеле, 48-годишен юрист, който закупи популярност , откакто се разгласи против наложителната имунизация по време на пандемията, се показва като опция на одобрените политици и дава обещание по-прозрачно ръководство.

49-годишният Шимоните е закостенял политик с демократични възгледи по обществените въпроси. Тя поддържа по-специално еднополовите партньорства, които към момента провокират разногласия в най-вече католическата страна.

През 2019 година Науседа завоюва балотаж на президентските избори против Шимоните с 66% от гласовете.

Президентът на Литва управлява отбранителната и външната политика, като взе участие в срещите на върха на Европейски Съюз и НАТО, само че би трябвало да се съветва с държавното управление и Народното събрание при назначението на най-високопоставените чиновници.

Припомняме, че  преобладават опасенията за сигурността, като всички съществени претенденти са съгласни, че страната членка на НАТО и Европейски Съюз би трябвало да усили разноските за защита, с цел да се опълчи на възприеманата опасност от прилежаща Русия.

Балтийската страна с население от 2,8 млн. души се притеснява, че може да бъде идната цел на Русия, в случай че Москва завоюва войната си против Украйна, почнала с инвазия през 2022 година

Макар че първите трима кандидати са съгласни по въпросите на защитата, те имат разнообразни възгледи по обществени въпроси и по връзките на Литва с Китай, които от години са обтегнати поради Тайван.
 Литва е подготвена да върне украинските мъже вкъщи, само че чака европейско решение
Литва е подготвена да върне украинските мъже вкъщи, само че чака европейско решение

Полските управляващи възнамеряват да разрешат проблемите, като редактират закона за подкрепяне на жителите на Украйна

Литва, някогашна руска република, е най-големият донор на Украйна и отделя доста средства за защита, като военният ѝ бюджет понастоящем се равнява на 2,75 % от Брутният вътрешен продукт.

Очаква се в границите на няколко седмици ръководеното от Шимоните държавно управление да показа оферти, които биха могли да допринесат за още по-голямо нарастване на разноските за защита до три %.

Литва по-специално има намерение да употребява средствата за закупуване на танкове и спомагателни системи за противовъздушна защита, както и за приемане на немска бригада, защото Берлин възнамерява да приключи разполагането на към 5 000 военнослужещи до 2027 година

Никой от водещите претенденти наподобява не слага под въпрос тези проекти, само че Вегеле даде обещание да изиска одит на защитата, с цел да ръководи дейно финансите, в случай че бъде определен.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР