Със 120 км/ч ще се движим по скоростния път “Монтана-СофияТрябва

...
Със 120 км/ч ще се движим по скоростния път “Монтана-СофияТрябва
Коментари Харесай

Избират фирма за проект за тунел под Петрохан

Със 120 км/ч ще се движим по скоростния път “Монтана-София ”
Трябва да предложи два разнообразни разновидността, дължината на цялото трасе е 82 км

Стойността на поръчката е 6,6 млн. лева

Тунел под Петрохан доста ще понижи времето за пътешестване от София до Монтана и Видин. В момента се организира социална поръчка за избор на реализатор за разработване на абстрактен план с цялостни инженерно-геоложки изследвания и обстоен организационен проект за скоростен път “Монтана-София ” с тунел под Петрохан. Това излиза наяве от писмен отговор на служебния министър на районното развиване Виолета Коритарова на въпрос на Росица Кирова, народен представител от ГЕРБ-СДС.

Обществената поръчка е оповестена през декември 2023 година от Агенция “Пътна инфраструктура ”. На 6 март тази година са отворени 17 предложения в тръжната процедура. Работата на комисията по оценка на офертите продължава, показва министър Коритарова.

Избраният реализатор ще би трябвало да изготви абстрактен план на трасе, което да свърже обхода на гр. Монтана и Софийския околовръстен път. Приблизителната дължина на сектора е 82 км, а плановата скорост е 120 км/ч. Индикативната стойност на публичната поръчка е 6,67 млн. лева без Данък добавена стойност, а срокът за осъществяване е 365 календарни дни.

Избраният реализатор в публичната поръчка ще би трябвало да предложи минимум две вариантни решения. Финалната част от работата по плана е изработването на Подробен организационен проект - парцелиран проект, с който ще се дефинират броя, типа и собствеността на земеделските парцели, през които ще минава пътят, както и тяхната повърхност. След утвърждението му от Националния експертен съвет по устройство на територията и районна политика към министерството на районното развиване ще се пристъпи към отчуждителните процедури.

Скоростният път “Монтана-София ”, с тунел под прохода “Петрохан ”, е основен за националната и европейската транспортна мрежа. Направлението на път II-81 София-Петрохан-Берковица-Монтана-Лом е най-краткото трасе, само че сега времето за пътешестване доста се усилва поради прекосяването през старопланинския проход “Петрохан ”. През зимата поради планинския релеф и при утежняване на метеорологичните условия се постанова ограничение на придвижването, което натоварва трафика по различните пътища.

Сливат почивните дни до 7 май 
Опашки на Калотина и Кулата още от вторник 
Голямото завръщане е на 6 май



Ремонтите на пункт Калотина са още от 2020 година, когато стартира градежът на автомагистрала “Европа ”. След привършване на работите гишетата стават повече и прекосяването ще лишава 2-3 минути.

По празниците се чакат опашки от коли по границите в две посоки - към Сърбия през граничен пункт Калотина и към Гърция през пункт Кулата.

Голямото пътешестване за Великден и Гергьовден се чака да стартира още във вторник - 30 април, защото 1 май е неработен ден, а за децата 2 май е неучебен. Иначе публично за двата християнски празника почивните дни са 4 - от 3 до 6 май в това число, а с един ден отпуск на 2 май, стават 6. Най-големите тарикати към този момент си пият узото в Гърция от събота - 27 април. Те са си пуснали 3 дни заплатен или неплатен отпуск - за 29,30 април и 2 май и по този начин тяхната почивка е станала общо 10 дни - 7 почивни и три работни. Независимо обаче по кое време са тръгнали, множеството се прибират на 6 май и тогава се чакат опашки на влизане в страната.

Днес от “Гранична полиция ” оповестиха, че трафикът през пунктовете на страната е естествен. На пункт Калотина обаче не престават строително-монтажни действия по отношение на контракт за реорганизация и рационализация и част от платната са стеснени. Затова при започване на този уикенд и е имало усложнения, опашки се чака и през тази седмица. Граничарите поучават пътуващите с леки коли да имат поради, че краткотрайната организация на придвижването преди и в зоната на граничния пункт може да удължи времето за прекосяване.

И припомнят на пътуващите към Гърция, че Кулата е най-натовареният пункт, тъй като през него минават ТИР-овете, до момента в който останалите 3 пункта - “Маказа ”, “Златоград ” и “Ивайловград ” са единствено за леки коли и микробуси.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР