България няма да отговори на условието за ниска инфлация до

...
България няма да отговори на условието за ниска инфлация до
Коментари Харесай

БНБ: Не изпълняваме условието за инфлация, но има шанс да приемем еврото през 2025 г.

България няма да отговори на изискването за ниска инфлация до юни, само че въпреки всичко е допустимо да приемем еврото през 2025 година това разгласи шефа на Българската национална банка (БНБ) Димитър Радев.

Според него главната причина за забавянето ни по пътя към еврозоната е политическата неустойчивост в страната.

Радев добави, че сега България извършва безусловно всички номинални критерии за присъединение към еврозоната, като се изключи този за инфлацията. Отрицателната разлика по повод за критерия за ценова непоклатимост се понижава, в това число и през последния месец, само че се обрисува да остане над условията на критерия към датата на идната оценка, която ще бъде направена на база на данните към края на месец май.

 Петър Славов за еврозоната и инфлацията: Всички, родени през 1920 година и яли кисели краставички, са умряли 120 минути 3 мин. Петър Славов за еврозоната и инфлацията: Всички, родени през 1920 година и яли кисели краставички, са умряли  Икономисти: 1 януари към този момент не е дата за еврозоната. Никой не е влезнал в нея с минимална заплата под €500 Тази събота и неделя 3 мин. Икономисти: 1 януари към този момент не е дата за еврозоната. Никой не е влезнал в нея с минимална заплата под €500  Петър Славов за еврозоната и инфлацията: Всички, родени през 1920 година и яли кисели краставички, са умряли 120 минути 3 мин. Петър Славов за еврозоната и инфлацията: Всички, родени през 1920 година и яли кисели краставички, са умряли  Икономисти: 1 януари към този момент не е дата за еврозоната. Никой не е влезнал в нея с минимална заплата под €500 Тази събота и неделя 3 мин. Икономисти: 1 януари към този момент не е дата за еврозоната. Никой не е влезнал в нея с минимална заплата под €500

Според него главната причина за забавянето ни по пътя към еврозоната е политическата неустойчивост в страната.

Вече се приготвя пробното отрязване на 8 милиона евро монети у нас. Монетният ни двор е подготвен, регистрира гуверньорът на Българска народна банка. Общото количество банкноти и монети, които са нужни единствено в процеса на обмяната, възлиза на 12 300 000 тона и подхожда на вместимостта на 620 тира, обясниха от Централната банка.

Въвеждането на еврото обаче зависи от това дали ще имаме стабилно проевропейско държавно управление, акцентира Радев.

В институционален проект Българската национална банка и банковият бранш в избрана степен са част от еврозоната по силата на открития режим през 2020 година на близко съдействие сред Българска народна банка и Европейската централна банка, обясни Димитър Радев.

Той посочи, че Българска народна банка е единствената централна банка, която работи в подобен режим. Това обезпечава правно и пълноценно присъединяване в процеса на образуване и осъществяване на решенията за надзора и преструктурирането на банките в еврозоната, плюс тези в България. Резултатите на банковия бранш през последните повече от три години са удостоверение за триумфа на това присъединяване, уточни гуверньорът на Българска народна банка. 

Българският лев е едната от двете валути, отвън еврото, която е част от европейския валутен механизъм, което е едно от основните условия за присъединението към еврозоната, подсети шефът на Българска народна банка. 

Продължи да четеш  
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР