Готови са критериите по процедурата за изграждането на зарядни станции

...
Готови са критериите по процедурата за изграждането на зарядни станции
Коментари Харесай

Министър Георги Гвоздейков: Започва процедурата за изграждане на зарядни станции за 42 млн. лева

Готови са критериите по процедурата за построяването на зарядни станции за леки и товарни коли по ТЕН-Т мрежата. Това съобщи в Бургас министърът на превоза и известията Георги Гвоздейков на съвещание на Комитета за наблюдаване на Програма „ Транспортна съгласуваност ". Предстои в границите на съвещанието да бъдат утвърдени методика и критерии по процедурата, която се възнамерява да бъде оповестена през ноември 2024 година

„ За първи път в Програма „ Транспортна съгласуваност " се излиза от рамката на първите два програмни интервала и към този момент няма да се работи единствено с авансово избрани планове и бенефициенти. Това важи за двете грантови схеми за подкрепяне на съществуващите интермодални оператори и за създаване на зарядна инфраструктура за електрически автомобили и в пристанищата ", добави министърът. Бюджетът за зарядната инфраструктура е 92 млн. лева, от които 42,4 млн. лв. са планувани за създаване на станции за електрически автомобили по автомагистралите и пътищата, част от ТЕН-Т мрежата. А с други 49,6 млн. лева ще бъде подкрепена зарядната инфраструктура в пристанищата за публичен превоз.

В поддръжка на зеления превоз и намаляването на нездравословните излъчвания са и плановете за увеличение на потенциала на пристанищните терминали, акцентира още Георги Гвоздейков. Той заяви, че е обезпечена финансова помощ по план на Държавно дружество „ Пристанищна инфраструктура " за капитално драгиране в пристанище Бургас. Той е на стойност 70 млн. лв. и планува удълбочаване на акваторията на част от пристанищен терминал Бургас-запад. Това ще разреши безвредно влизане и акостиране на по-големи кораби и ще сътвори предпоставки за развиването на терминалите и увеличение на потенциала им.

В рамките на Комитета за наблюдаване бе регистрирано, че 92,07% от бюджета на Оперативна стратегия „ Транспорт и транспортна инфраструктура " 2014 - 2020 година към този момент е разплатен, като този развой продължава. Верифицираните разноски са 86,8%, а сертифицираните - 85,96%.

В комитета участваха София Алвеш, шеф на дирекция „ Изграждане на административен потенциал и осъществяване на стратегии ІІ " в Европейската комисия, представители на JASPERS, бенефициенти по Оперативна програма „ Транспорт и транспортна инфраструктура " 2014-2020 и Програма „ Транспортна съгласуваност " 2021-2027, както и представители на институции и неправителствени организации.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР