Софийската градска прокуратура предлага законови промени за пияните и дрогирани

...
Софийската градска прокуратура предлага законови промени за пияните и дрогирани
Коментари Харесай

Ще има ли по-бързо правосъдие за пияни и дрогирани шофьори, причинили тежки катастрофи?

Софийската градска прокуратура предлага законови промени за пияните и дрогирани водачи, предизвикали тежки произшествия за по-бързо и дейно правораздаване. Промените засягат пробите за алкохол и опиати, периодите на автотехническите експертизи, както и събирането на трафични данни от мобилните оператори.

Темата за пътната сигурност още веднъж е на дневен ред. Преди серията от почивни дни още веднъж се чака мощен трафик и заплахата от произшествия се усилва. От началото на месеца от Министерство на вътрешните работи са записали близо 500 тежки произшествия с 24 починали и близо 600 ранени . Проблемът с пияните и дрогирани водачи също остава сериозен. Само за денонощие екипите на Пътна полиция са хванали 29 водачи, седнали зад кормилото след приложимост на алкохол и шестима - под въздействието на опиати.



На този декор стартира публичен спор за законодателни промени, препоръчан от прокуратурата. Фокусът е ориентиран към това следствията на произшествия с пияни и дрогирани на пътя да се ускорят. Също по този начин да се лимитират опциите делата съзнателно да се бавят от отбраната и по този начин да не могат да приключат с години.



Почернени родители на деца, починали в произшествия, застават зад нов пакет от ограничения против бавното правораздаване. Някои каузи се бавят с години още преди да влязат в съда. Причината - забавени автотехнически експертизи.

" В момента работят сред 120 и 130 индивида, само че действително експертизите ги вършат 10-15 индивида. Те имат над 4000 забавени автотехнически експертизи ", изясни Петя Иванова - фондация " Ангели на пътя ".

" Има информация за забавяния от порядъка на 2,3,5 години ", сподели Владимир Тодоров - Българска асоциация на потърпевши при произшествия.

" Буквално с две ремонти законодателни автотехническите експертизи ще стават сред две седмици и месец ", акцентира Петя Иванова.



По данни на Асоциацията на потърпевшите при произшествия към 30-40% от наказателните каузи са точно за породени произшествия.

" Това води възприятие за липса на правораздаване в нашето общество. Бавното правораздаване е равно съвсем на липса на правораздаване ", сподели Владимир Тодоров - Българска асоциация на потърпевши при произшествия.

Специалистите са задоволително, само че едвам една десета от тях работят по каузи. Причината - експертизите са комплицирани, отговорността е огромна, постоянно в правосъдна зала се стига и до психически напън от страна на отбраната. А приключилите специалността автотехнически експертизи не могат стартират да работят незабавно, защото се изисква пет години стаж.

" След пет години към този момент е парадокс той да желае да е автоексперт, откакто има такива познания, ще си е намерил работа в застрахователно сдружение, в сервизи и по този начин нататък. Много неща би трябвало да бъдат регламентирани. Те са оставени на самотек ", безапелационен е проф. Симеон Ананиев - ръководител на Асоциацията на движимостите лица и специалистите.

От Асоциацията упорстват за закон за движимостите лица и основаване на база данни , която да се употребява от всички органи. И не на последно място - рационализация и внедряване на стратегии с изкуствен интелект.

" Би трябвало да се вземе решение специалистите да се позволяват незабавно, да се прави снимане с дрон. Да се употребява този софтуер, в който като се вкарат данните за пътя, скоростта, дистанцията, той моделира самото произшествие ", съобщи проф. Симеон Ананиев - ръководител на Асоциацията на движимостите лица и специалистите.

От Софийската градска прокуратура оферират въвеждане на критерии за срочност за правене на експертизите, както и ограничения за отмерено систематизиране, с цел да се преодолеят забавянията.

" Справедливостта може да бъде правдивост, единствено в случай че е бърза. Ако е своевременна. Със сигурност забавянето не е в интерес на откриване на обективната истина, защото очевидците би трябвало да се разпитват още веднъж в правосъдна фаза. Отдалечаването във времето нарушава опциите на човек да възпроизведе, той просто не помни какво се е случило. Освен това обезмисля самото наказване значително ", безапелационна е Десислава Петрова - заместник-градски прокурор.



Друго значимо предложение - да се облекчи процедурата при изземването на мостри от кръв, урина или слюнка за лица, за които има подозрения, че са управлявали МПС след приложимост на опиати или алкохол. В момента процедурата е прекомерно тромава.

" Нашето предложение е това да става незабавно на място. В момента, в който е настъпило ПТП-то ", сподели Христо Кръстев - представител на СГП.

Събирането на данни от мобилните оператори при случаи на избягали водачи също забавя наказателния развой.

" Ние предлагаме да има опция трафични данни да бъдат събирани и за всяко закононарушение, при което е породена гибел ", означи Десислава Петрова - заместник-градски прокурор.

От прокуратурата упорстват при гибел на пътя или при случай с висока социална заплаха ограниченията за задържане под стража и домакински арест да се усилят от два на осем месеца .

" Колкото и да са тежки последствията от едно пътно-транспортно произшествие, не всеки път то може да се квалифицира като съзнателно закононарушение, настоящият образец е делото " Семерджиев ", което неотдавна завърши ", заключи Десислава Петрова - заместник-градски прокурор.

По направените оферти следва публичен спор, а крайната цел е изработването на законодателна рамка, която да подсигурява навреме, бързо и дейно правосъдие.

Вижте директното включване на Тихомир Игнатов


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР